2014. június 17., kedd

Rózsaszirom szörp






Gyönyörűséges rózsám van. Örülök, hogy őt választottam, mert a színe mellett az illata is fantasztikus. Mintha éppen lekvár és szörp készítésére nemesítették volna. Most szedtem meg másodszorra, és megint sok-sok bimbó van rajta megint.





A múltkori rózsaszirom lekvár készítésén felbuzdulva, most szörpöt készítettem, néhány kardamom mag hozzáadásával, ami valóban harmonikussá teszi ezt a rubinvörös nedűt.



Hozzávalók:

1 liter rózsaszirom (jól nyomjuk bele a rózsaszirmokat az edénybe a tökéletes eredmény eléréséhez)
1 liter cukor
1 liter víz
5 g citromsav
4-5 szem zöld kardamom. 


Tehát a hüvelyével együtt tegyük bele a fűszert, bár lehet, hogy a következőnél kevesebbet, de a magokat kicsit összetörve próbálom ki.







A rózsaszirmokat előkészítjük a rózsalekvárnál leírt módon. A vizet a kardamommal, és  a rózsaszirommal feltesszük főni. 
Addig főzzük, míg a szirmok elvesztik a színüket, és hagyjuk egy éjjelen keresztül állni. 
Másnap leszűrjük, alaposan nyomkodjuk ki a szirmokat, majd alámelegítünk és hozzáadjuk a cukrot, amivel főzzük addig amíg a megfelelő sűrűséget eléri. Ekkor adjuk bele a citromsavat, amivel pár percig tovább forraljuk, majd forrón üvegekbe merjük, amit rögtön le is zárunk, és fejre fordítunk.
5-10 perc után száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Címkézzük, és mehet a kamra polcára.




4 megjegyzés:

Monika írta...

Hát ez csodás!!!!! Muszáj kipróbálnom.:)Köszönöm!!!!

Zsóka írta...

Örülök, hogy tetszik, hát még ha megkóstolod.

Névtelen írta...

A virágosnál vásárolt vágott rózsa is jó?

Zsóka írta...

Én semmi esetre nem használnám. Inkább más szörpöt készítenék, ha nem tudok biztonságos, vegyszermentes rózsaszirmot beszerezni

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...