2014. június 17., kedd

Rózsaszirom szörp


Gyönyörűséges rózsám van. Örülök, hogy őt választottam, mert a színe mellett az illata is fantasztikus. Mintha éppen lekvár és szörp készítésére nemesítették volna. Most szedtem meg másodszorra, és megint sok-sok bimbó van rajta megint.

A múltkori rózsaszirom lekvár készítésén felbuzdulva, most szörpöt készítettem, néhány kardamom mag hozzáadásával, ami valóban harmonikussá teszi ezt a rubinvörös nedűt.Hozzávalók:

1 liter rózsaszirom (jól nyomjuk bele a rózsaszirmokat az edénybe a tökéletes eredmény eléréséhez)
1 liter cukor
1 liter víz
5 g citromsav
4-5 szem zöld kardamom. 


Tehát a hüvelyével együtt tegyük bele a fűszert, bár lehet, hogy a következőnél kevesebbet, de a magokat kicsit összetörve próbálom ki.A rózsaszirmokat előkészítjük a rózsalekvárnál leírt módon. A vizet a kardamommal, és  a rózsaszirommal feltesszük főni. 
Addig főzzük, míg a szirmok elvesztik a színüket, és hagyjuk egy éjjelen keresztül állni. 
Másnap leszűrjük, alaposan nyomkodjuk ki a szirmokat, majd alámelegítünk és hozzáadjuk a cukrot, amivel főzzük addig amíg a megfelelő sűrűséget eléri. Ekkor adjuk bele a citromsavat, amivel pár percig tovább forraljuk, majd forrón üvegekbe merjük, amit rögtön le is zárunk, és fejre fordítunk.
5-10 perc után száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Címkézzük, és mehet a kamra polcára.
4 megjegyzés:

Mamka írta...

Hát ez csodás!!!!! Muszáj kipróbálnom.:)Köszönöm!!!!

Zsóka írta...

Örülök, hogy tetszik, hát még ha megkóstolod.

Névtelen írta...

A virágosnál vásárolt vágott rózsa is jó?

Zsóka írta...

Én semmi esetre nem használnám. Inkább más szörpöt készítenék, ha nem tudok biztonságos, vegyszermentes rózsaszirmot beszerezni

Mézes grízes-krémes

A grízes-mézes talán az első sütik között szerepelt, amit régen a bátyám kedvéért sütöttem. Kalocsán volt katona, és az egységükben mi...