Alap levendula szörp
hozzávalók
7,5 dl víz
7,5 dl cukor
4 evőkanál levendula
virág
¼ vanília rúd kikapart
magjai
5 g citromsav
néhány csepp lila
ételfesték, mert a nélkül nincs színe
Tegyük a vizet és a
cukrot egy lábasba, majd adjuk hozzá a vaníliát és a levendula virágot. Főzzük
fel, és forraljuk öt percig. Ezután hagyjuk ázni kb 30 percet, és szűrjük
le. Tegyük vissza főni, és sűrítsük a
kedvünk szerint, ki mennyire sűrűnek szeret egy szörpöt. Azután forrón tegyük
üvegekbe, és a lezárt üvegeket tegyük száraz dunsztba, amíg ki nem hűlnek.
1:7 arányban hígítva
fogyasszuk.
Én tovább ízesítettem
a szörpöm, mert a kertben éppen érik a málna, és nagyon tudni akartam milyen
málnával.
Kivettem a felét a
szörpnek, és egy bögrényi vagyis 2,5 dl málnát
összeturmixolva hozzá adtam, majd alaposan felforraltam. Ekkor apró
lyukú szűrőn átszűrtem egyenesen az üvegbe, amit gyorsan lezártam és fejre
fordítottam. 10 perc után száraz dunsztba tettem kihűlni.
Nagyon finom a
vaníliától is a levendula szörp, de a málna zamatával lett tökéletes. A málna
kellő képpen megszínezte a szörpöt, ezért ételfestéket nem tettem bele.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése