A cseresznye valjuk be nem a legizgalmasabb gyümölcs lekvár készítésére. Ezért érdemes kicsit érdekesebbé tenni, és talán a kamra egyik legkedveltebb lekvárjává válhat.
A cseresznye és a csoki nagyon jó párosítás. Ebben a lekvárban a csokiízt a keserű kakaópor adja. Legyen jó minőségű, tapasztalatom szerint nem mindig a legsötétebb kakaópor a legjobb. Nézzük meg a dobozon lévő kakaóbab tartalmat. Az alkohol nem nagy mennyiségben kerül bele, és ráadásul forralunk is rajta egyet, tehát eltűnik a lekvárunkból, csak az íz marad ott, ami még karakteresebbé teszi. Aki idegenkedik ettől, bátran elhagyhatja.
Hozzávalók:
1 kg kimagozott cseresznye
0,5 - 1 kg cukor (ízlés szerint)
2 evőkanál kakaópor (nem
cukrozott)
3 evőkanál instant kávépor
2 evőkanál citromsav
0,5 dl cseresznyepálinka,
vagy konyak
A kimagozott cseresznyét
zúzzuk össze a cukorral, a kakaóporral, és a kávéporral. Tegyük fel melegedni
közepes hőfokon, és adjuk hozzá a citromsavat. Főzzük addig, hogy a cseresznyén
látszódjon, hogy már nem nyers, olyan fényessé válik. Ekkor tegyük hozzá a
pálinkát, vagy a konyakot, forraljunk rajta egyet, és tegyük üvegekbe,
fordítsuk fejre öt percre, majd hagyjuk lassan kihűlni. Címkézzük, és mehet a
kamrába.
1 megjegyzés:
Hű,ez nagyon jól hangzik,köszönöm!!!!!! Előre érzem,hogy télen milyen finoman átmelegíti az embert!
Megjegyzés küldése