2013. szeptember 15., vasárnap

Füge befőtt











A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölcseiből nyáron is valójában ilyenkor kezd igazán bőségesen teremni.

 Készíthetünk belőle chutny-t, lekvárt, vagy befőttet is. Ez egy igen finom csemege, főleg azoknak, akik kedvelik az édességet. A legjobb az egészben talán az, hogy leheletnyi munkával fantasztikus finomságot tudunk kreálni, amit aztán egy kis fagyival, vagy valamilyen sütivel fogyaszthatunk. De a sültek, sajtok kísérője is bátran lehet.

Hozzávalók

1 kg füge
25 dkg cukor
1 citrom
1,5 dl víz

Egy kiló fügét megmosunk, és egy edénybe teszünk. 






Tetejére szórjuk a cukrot, és ráöntjük a vizet. 









Lefedve hagyjunk másnapig, amikor  rácsavarjuk egy citrom levét, majd lassú tűzön befedve főzzük, amíg megpuhul a gyümölcs. 









Ekkor a fedőt levéve addig főzzük, amíg szép opálos nem lesz. Ekkor üvegekbe tesszük, és a tetejére öntjük a főzőlevét, ami ekkorra már inkább nevezhető szirupnak. 









Lezárjuk a tetejét, 10 percre fejre fordítjuk az üveget,  és menet a polcra.





3 megjegyzés:

Gabriella írta...

Mennyire legyen a füge èrett? Köszönöm szépen.

Gabriella írta...

Mennyire legyen a füge èrett? Köszönöm szépen.

Unknown írta...

Ne legyen túl érett, inkább csak félkemény. Én készítettm a késői nem beérett zöld fügéből is és az is finom lett!

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...