2013. szeptember 15., vasárnap

Füge befőtt











A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölcseiből nyáron is valójában ilyenkor kezd igazán bőségesen teremni.

 Készíthetünk belőle chutny-t, lekvárt, vagy befőttet is. Ez egy igen finom csemege, főleg azoknak, akik kedvelik az édességet. A legjobb az egészben talán az, hogy leheletnyi munkával fantasztikus finomságot tudunk kreálni, amit aztán egy kis fagyival, vagy valamilyen sütivel fogyaszthatunk. De a sültek, sajtok kísérője is bátran lehet.

Hozzávalók

1 kg füge
25 dkg cukor
1 citrom
1,5 dl víz

Egy kiló fügét megmosunk, és egy edénybe teszünk. 






Tetejére szórjuk a cukrot, és ráöntjük a vizet. 









Lefedve hagyjunk másnapig, amikor  rácsavarjuk egy citrom levét, majd lassú tűzön befedve főzzük, amíg megpuhul a gyümölcs. 









Ekkor a fedőt levéve addig főzzük, amíg szép opálos nem lesz. Ekkor üvegekbe tesszük, és a tetejére öntjük a főzőlevét, ami ekkorra már inkább nevezhető szirupnak. 









Lezárjuk a tetejét, 10 percre fejre fordítjuk az üveget,  és menet a polcra.





Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...