2013. szeptember 15., vasárnap

Füge befőtt











A füge egy olyan gyümölcs, ami valójában most kezdi élni a népszerűségét. Egyre több kertben helyet kap, és bár adogat a gyümölcseiből nyáron is valójában ilyenkor kezd igazán bőségesen teremni.

 Készíthetünk belőle chutny-t, lekvárt, vagy befőttet is. Ez egy igen finom csemege, főleg azoknak, akik kedvelik az édességet. A legjobb az egészben talán az, hogy leheletnyi munkával fantasztikus finomságot tudunk kreálni, amit aztán egy kis fagyival, vagy valamilyen sütivel fogyaszthatunk. De a sültek, sajtok kísérője is bátran lehet.

Hozzávalók

1 kg füge
25 dkg cukor
1 citrom
1,5 dl víz

Egy kiló fügét megmosunk, és egy edénybe teszünk. 






Tetejére szórjuk a cukrot, és ráöntjük a vizet. 









Lefedve hagyjunk másnapig, amikor  rácsavarjuk egy citrom levét, majd lassú tűzön befedve főzzük, amíg megpuhul a gyümölcs. 









Ekkor a fedőt levéve addig főzzük, amíg szép opálos nem lesz. Ekkor üvegekbe tesszük, és a tetejére öntjük a főzőlevét, ami ekkorra már inkább nevezhető szirupnak. 









Lezárjuk a tetejét, 10 percre fejre fordítjuk az üveget,  és menet a polcra.





23 megjegyzés:

Gabriella írta...

Mennyire legyen a füge èrett? Köszönöm szépen.

Gabriella írta...

Mennyire legyen a füge èrett? Köszönöm szépen.

Unknown írta...

Ne legyen túl érett, inkább csak félkemény. Én készítettm a késői nem beérett zöld fügéből is és az is finom lett!

Névtelen írta...

Tartósitó nem is kell bele.

Zsóka írta...

Nem használok tartósítót.

Névtelen írta...

Ennyi víztől, hogy lett neked ennyi leve??a fügéből is hozzásdódott?? köszönöm

Zsóka írta...

Igen, a cukor tette a dolgát

Zsó írta...

A nagyon éretlen fügének jellegzetes íze van. Nem mindenki szereti.

Névtelen írta...

Köszönöm szépen a receptet

Névtelen írta...

Meg csinálom én is jól néz ki gusztusos!

Piroska írta...

Nagyon guszta, szeretném elkészíteni. Abban kérnék segítséget, hogy főzési idővel kb. mennyivel kell kalkulálni?

Piroska írta...

Nagyon guszta, szeretném elkészíteni! Abban kérnék segítséget, hogy a főzési idővel kb hogy kell kalkulálni?

Zsóka írta...

Látni fogod,egészen szirupos lesz a leve. Be fog sűrűsödni, a füge pedig opálossá változik. Sok sikert

Névtelen írta...

Lehet, hogy valamit nem jól csináltam. Nem mertem tovább főzni, mert már elég puha volt. A leve elég folyékony maradt, és sok ki is maradt. Várom a tanácsokat, hogy mit rontottam el.

Zsóka írta...

Hagyd kihűlni a szirupban. Másnap szedd ki, és a szirupot főzd sűrűre. Tedd vissza a fügéket, forrald fel, és azután üvegezd.

Névtelen írta...

Hú, ezt nem olvastam a leírásban, már lezárt üvegben van. Így nem lesz jó, elromlik?

Zsóka írta...

Nem hinném hogy megromolna. Esetleg fogyasztás előtt szirupot főzöd a levét. A következő adag jobb lesz

Névtelen írta...

Köszönöm!

Névtelen írta...

Szeretném kérdezni, hogy édesítővel is működhet? Köszönöm!

Zsóka írta...

Sajnos erre nem tudok válaszolni. Kis mennyiségben meg kell próbálni

Éva írta...

Kedves Zsóka! 6 kg fügéből készítek befőttet, most tettem egy nagy fazékba,és arányosan annyi cukrot és vizet,mint a receptben van. Gondom az,hogy csak félig lepi el a fügéket a lé. Holnapig nem lesz így bajuk?

Zsóka írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Zsóka írta...

Erre nem tudok válaszolni. Butaság lenne részemről. Szerintem, ha elkezdted, főzd készre, legyen szirupos a leve. Ha a cukor már bevonta a gyümölcsöt, hűtőbe téve másnapi nem lesz baja. Csak cukros vízben erjedésnek indulhat

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...