2013. augusztus 28., szerda

Kovász készítése házilag

A kenyér sütési szezon most kezdődik. Elmúltak a nagy melegek, szívesebben tevékenykedünk a tűzhely körül. Fontos, hogy a kenyerünk olyan legyen ahogy szeretnénk, amit a családunk legszívesebben fogyaszt. Én szívesebben eszem az úgynevezett öregtésztás módszerrel készített kenyereket, de sűrűn készítek kovásszal is. Kísérletezzetek bátran, hogy megtaláljátok azt ami nektek lesz az igazán bevált receptetek. Ahhoz néhány elkészítési mód, a kovászhoz. Bár megtudtam, hogy a kovász nem készíti az ember, hanem örökli, sajnos a mai világban ez már nem annyira egyszerű, így marad a készítés, és a kísérletezés.


Az első a hagyományos kovász készítés

10 dkg teljes kiőrlésű rozs liszt
1 dl meleg víz
Egy tiszta lehetőleg még nem használt fakanállal a vizet és a lisztet egy üvegben alaposan összekeverjük,
Meleg helyre tesszük, és naponta megkavarjuk többször is.
 A kovász aktivitása a 2-3 napon beindul, és egyre nagyobb és sűrűbb buborékok lesznek benne. Ekkor hozzáadunk újabb 10 dkg lisztet és 1 dl meleg vizet, és simára keverjük. Hagyjuk ismét kelni a kovászunkat, majd 1-2 nap után ismét keverjünk bele 10 dkg lisztet és 1 dl meleg vizet. Amikor a kovász kelésnek indul használhatjuk a megfelelő mennyiségű kovászunkat. Az üvegben maradt kb 10 dkg kovászhoz ismét adunk lisztet és meleg vizet amivel simára dolgozunk, ilyen módon folyamatosan van a sütéshez elegendő kovászra.

Gyors kovász készítése

Amennyiben már másnap szeretnénk a kovászunkat használni, gyors kovászt is készíthetünk.

20 dkg liszt
2,5 dl meleg víz
1 evőkanál méz
1 dkg élesztő

A hozzávalókat egy üvegben alaposan keverjük el, majd hagyjuk egy éjszakán át langyos helyen pihenni. Ezt a gyors kovászt már másnap használhatjuk.

Amikor a kovászt az üvegből kivettük, hagyjunk benne valamennyit, és tegyünk hozzá újabb adag lisztet és vizet, amivel keverjük el alaposan. Tegyük meleg helyre, és következő alkalommal már ismét használhatjuk a kovászt, ilyen módon folyamatosan lesz friss kovászunk. Ha másnap nem akarjuk használni, nyugodtan tegyük a hűtőbe, ott is erjedésnek indul csak lassabban. Mielőtt használni szeretnénk, engedjük szobahőmérsékletűre melegedni.

A kovásszal készült kenyereknél tudni kell, hogy ha csak kovász kerül bele, a kelesztés hosszadalmas folyamat. Én ebéd után bedagasztom, majd kelni hagyom szobahőmérsékleten másnap reggelig, ekkor átgyúrom, adok neki újabb időt, hogy alaposan feljöjjön és azután sütöm. Ez általában 2-3 óra szokott lenni.

Ha ezt a folyamatot le szeretnénk rövidíteni, akkor a kovászos kenyérhez élesztőt is adjunk instant vagy friss élesztőt, 1-2 dkg-ot minden kiló liszthez.
A kovászból kenyér készítéséhez általában a liszt mennyiségének a 20 %-a szükséges.

Nagyon jó módszer még a kenyerek készítéséhez a öregtésztás módszer. Amikor egy adag kb 1 kg-os kenyeret dagasztunk, és hagyjuk alaposan megkelni. Akár egész éjszakán át. Azután ezt a kenyértésztát átgyúrjuk, és 4-5 egyenlő részre osztjuk. Külön csomagoljuk, és a hűtőben tároljuk. Amikor kelt tésztát, vagy kenyeret sütünk ezt a tésztát adjuk az alapanyagokhoz. Ebben már nem érződik a kovász savanykás íze. Amikor az utolsó adat tésztát tesszük a kenyerünkhöz, kelés után abból veszünk ki egy adagnyit, és ezt tesszük a hűtőbe, amivel aztán a következő kenyerünket indítjuk, és ezt a műveletet ismételjük.

Álljon itt egy jól bevált kovászos félbarna kenyér receptje:


http://clinterapi.blogspot.hu/2013/04/felbarna-kovaszos-kenyer.html



Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...