2013. augusztus 10., szombat

Könnyen készíthető Feta sajt házilag


 Szeretem a sajtokat. Anyukám a 70-es évekelejétől a 80-as évek végéig dolgozott a tejiparnál, sajtmesterként. Talán onnan a sajtok szeretete. Rengeteg sós fehér lágy sajtot készítettek annak idején, Egyiptomi, Arab exportra, ami nagy dolog volt akkor. 7. osztályos koromtól kezdve. szinte minden nyáron ott dolgoztam, Az volt a feladat, hogy amikor az alvadék ki jött a nagy szögletes tárolókba, a sajtruhát emelgettük, hogy könnyebben tudjon a savó távozni. Másnap vettük ki belőle a már felszeletelt sajtot sós lébe tettük, ött érleltük, itt már a sajtok forgatása volt a feladat. Azután nagy fél dobozokba raktuk, és a férfiak közül, - már nem emlékszem pontosan ki, - leforrasztotta a tetejét. Azután került elszállításra. Nagyon sok sajt került tőlünk délre. 

Bár akkoriban más alapanyagokkal, de hasonló képpen készült a feta sajt, egy Bulgáriai tanulmány útján, - mert volt ám akkor olyan is  - látta anyukám hogy otthon az asszonyok hogyan készítik a sajtot. Csak tej - joghurt - és valami be nem azonosítható oltó. 

Nos annak az elkészítését próbáltam mai szemmel papírra vetni. Én több alkalommal készítettem ezt az egyszerű sajtot, és az eredmény mindig jó volt, sőt finom, ráadásul kevés munkával, de nagy odafigyeléssel, és gondos tisztasággal. 


5 liter tehén- vagy kecsketej
1 evőkanál natúr élőkultúrás joghurt
½ mokkáskanál pepszin ½ dl vízben oldva


A tejet melegítsük fel 35-40 fokra, és egy kevés tejjel hígítsuk fel a joghurtot, és öntsük a tejhez. Alaposan kavarjuk össze, és hagyjuk egy órát pihenni. Ezután oldjuk fel a pepszint a vízben, kavarjuk, míg teljesen fel nem oldódik, és adjuk hozzá a tej-joghurt keverékhez. Hagyjuk alvadni egy éjszakán át.
Másnap, amikor látszik, hogy az alvadék gélesedett, kezd különválni a savótól, szeleteljük fel 2x2 cm-es kockákra. Hagyjuk tovább pihenni, hogy a savótól jól váljon szét. Ez kb 15-20 perc. Ezután az alvadékot egy szűrőbe tett sajtruhán keresztül szűrjük le, kössük össze, és hagyjuk lecsepegni, kb 2-3 óra.
Helyezzük a lecsepegtetett túró egy tálba, és keverjük össze fél teáskanál sóval, majd rakjuk egy formába. Ez készülhet egy műanyag dobozból is, pl. vajas, stb. a lényeg, hogy legyenek lyukak, ahol a savó távozni tud. Helyezzünk egy súlyt rá, és hagyjuk egy éjszakán át lenyomatva. Nagy súlyt ne tegyünk rá, mert az túlságosan összetömöríti a szerkezetét a sajtnak és nem feta lesz.

Ezután a savóból kb 1-2 liternyi mennyiségbe tegyünk sót 0,5 %-os arányba, és ebben a sós savóban érlejük 24-48 órát a sajtunkat. Ezután kockázzuk fel és egy üvegbe téve, öntsük fel a sós savóval így a hűtőben egy hétig eltartható. Ha hosszabb ideig szeretnénk tárolni, pácoljuk, és úgy rakjuk el.

Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...