2013. augusztus 9., péntek

Rizsecet készítése otthon


A kínai és a keleti konyha gyakran használt ízesítője a rizsecet. Sokkal lágyabb, mint a mi eceteink, de ezzel lehet igazi édes-savanyút készíteni. Rém egyszerűen készíthető, csak némi türelem szükséges hozzá, mint annyi más dologhoz.


1 csésze rizs (250 ml)
¾ csésze fehér cukor
1 csésze víz
5 dkg friss élesztő












































A riszt egy éjszakán át áztassuk vízben. Legjobb hűtőben tenni ezt. Másnap alaposan szűrjük le, és tegyük egy 
edénybe, adjunk hozzá 1 csésze vizet, és a cukrot. Egy 
edényben, vízgőz fölött melegítsük, amíg a cukor el nem 
olvad. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni,  és tegyük egy üvegbe. Adjuk hozzá az élesztőt, és hagyjuk addig erjedni, amíg a forrás be nem fejeződik. ez kb 4-7 nap a konyhapulton, . Ezután szűrjük át egy másik üvegbe, és hagyjuk érni legalább egy hónapig. Attól függ mennyire szeretnénk hogy savanyú legyen. Ezután forraljuk fel, mielőtt palackoznánk. 





3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv. Kicsit soknak találom az 5 dkg élesztőt a bögre rizshez.

Zsóka írta...

Akkor így csináltam, azóta már hipermarketekben is lehet kapni rizsecetet, nem próbáltam kevesebbel. Köszönöm az észrevételt.

Névtelen írta...

Olcsóbb megoldás, S tudja az ember hogy miből van.
A boltiak nagyon elszálltak az árakkal

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...