2013. augusztus 11., vasárnap

Házi krémsajt készítése


A kenhető krémsajt sem ördöngösség, és minden komolyabb beruházás nélkül készíthetünk igazán finomat, amit különböző képpen fogyaszthatunk. Sósan és édesen is felhasználhatjuk, kekszeket ízesíthetünk, kenyérre is kenhetjük, sőt édesen is kitűnő desszertekhez
5 liter tej
60 ml író
½ Mokkáskanál tejoltó ½ dl vízben oldva (jó a pepszin is)

Írót, ha nem kapunk az üzletben, magunk is készíthetünk, kb. 2 dl tejszínt egy üvegbe teszünk, és addig rázzuk, amíg a vaj és az író külön nem válik. Ezt a savanykás folyadékot használhatjuk.

Öntsük a tejet egy nagy edénybe, és állandó keverés mellett melegítsük fel 35-38 fokra. Amikor eléri a hőmérsékletet, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá az írót, majd egy habverővel alaposan kavarjuk el. Oldjuk fel vízben a tejoltót, és azt is keverjük a tejhez. Fedjük le és hagyjuk megalvadni. Általában 8-12 óra , de ha ennyi idő alatt sem alvad meg várjunk tovább. Vágjuk darabokra és sajtruhán keresztül szűrjük le a savótól. Majd kössük össze a ruhát és felakasztva hagyjuk kicsepegni. Másnap keverjünk hozzá 1-2 teáskanál sót. és már fogyasztható is. Tovább ízesíthető tetszésünk szerint. só nélkül édesítve, tojással dúsítva sajttortához használható krémsajtot kapunk.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

1.00 alatt megalvad másnapra olyan kemény mint a gumi labda

Zsóka írta...

Sajnos nem mindig sikerül, hiszen sok minden befolyásolja a tejjel az is előfordul, hogy nem alszik meg a legjobb indulattal sem, viszont az ellenkezője is megeshet. Ha olyan kemény sajtod lett, akkor tedd sólébe, tartsd benne, hogy kellemes sós legyen, és pár napig érleld, majd fogyasztható.
Csak annyit tudok tanácsolni, mivel nem vagyok sajt készítő, csak lelkes amatőr, hogy a tejoltót csökkentsd. Bár általában az ellentéte szokott történni.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...