2013. augusztus 5., hétfő

Alma reszelve lepénybe, rétesbe, cukorbetegeknek is





















Viszonylag sok ekkora alma termett az idén


Ez egy csodálatos év a gyümölcsök szempontjából. Szinte minden fa és cserje ontja a termését, csak győzzük megenni.  És amit nem tudunk elfogyasztani azt bizony tartósítsuk a téli ínséges hónapokra. 

A reszelt almához a hullott almát is felhasználhatjuk, kitűnő lesz a téli almás lepényhez, az, hogy gyengébb minőségű gyümölcs nem tudja rajtunk kívül senki. 










Egy 5 literes üvegbe kb 4,5-5 kg reszelt gyümölcsre van szükségünk. Az almát megpucoljuk, robotgéppel vagy kézi reszelő durvábbik részén lereszeljük, Minden kg lereszelt almára szórunk 2 g nátrium-benzoátot, amivel alaposan összekavarunk. 
Azután alaposan megtömve megtöltjük az üveget, ha nagyon leveses az almánk, valamennyit nyomkodjunk ki belőle, amit pár nap elteltével az üvegbe önthetünk. Csavaros tetővel, vagy celofánnal zárjuk le az üvegünket, és már mehet is a kamrába.

Az így eltett almából nyugodtan vehetünk ki a szükségleteinknek megfelelően, az üveget visszazárva a gyümölcsünk nem romlik meg.








Jó ha tisztában vagyunk vele, hogy ilyen módon elrakni almát tartósítószer nélkül nem lehet, mert az alma megecetesedik, és nem használható sütemény töltelékének.
Ha mindenképpen tartósító nélkül szeretnél elrakni almát, akkor meg kell párolni, némi cukor hozzáadásával, esetleg tovább ízesítve fahéjjal, vaníliával, és a forró pépet kell üvegekbe rakni, és lezárva száraz dunsztba hagyni 24-48 óráig, azután kerülhet a helyére. Azokat viszont akkora üvegbe rakjuk el, hogy egy alkalommal fel tudjuk használni, mert felbontás után nem lehet tárolni, esetleg hűtőben pár napig tartható.








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...