2013. augusztus 7., szerda

Fűszerkeverékek



Grill fűszer keverék száraz bedörzsöléshez


Mi magyarok szeretünk húsokat sütögetni, és egyre inkább elterjed a fűszerezett husi, a steak Előfordult már többször, hogy minden elő volt készítve, egy valamit viszont elfelejtettem, és ez pontosan a hús volt. Mit lehet ilyenkor tenni. Jön a gyorspác, de nem valami gagyi bolti, hanem a jól megkoreografált házi grill keverék. Garantált, fél óra alatt Isteni ízt kölcsönöz a húsoknak.

összetétel:

pirospaprika, barnacukor, fokhagymapor, só, vöröshagymapor, őröltbors, oregánó, chilipehely, cayenne bors.

Ezeket a fűszereket keverjük össze, és jól záródó üvegben, amit feliratoztunk légmentesen tartjuk. 
Használata pedig a következő. Csirke, vagy sertés hússzeleteket oldalanként kb ½ teáskanálnyi fűszerkeverékkel bedörzsölünk, és harminc percig érleljük a húst lehetőleg szobahőmérsékleten. Ezután grillezzük vékonyan megolajozott grill rácson






Görög fűszerkeverék


Kecske és birkatartó barátaim, bizonyára szeretitek a sült ürücombot, vagy a fiatal bárány porhanyós húsát, esetleg a kecskegidát előszeretettel fogyasztjátok, vagy csak csirkehúsból szeretnétek valami görögöset készíteni.
Ezzel a fűszerkeverékkel nem vallatok szégyent, mert nagyszerű íz és illatanyagot kölcsönöz a húsoknak. Bevallom őszintén én már disznót is görögösítettem ezzel a keverékkel. A barátaink azt sem tudták mit esznek, csak tömték szótlanul magukba az ételt.

összetétel: oregánó, kakukkfű, bazsalikom, majoránna, vöröshagymapor, fokhagymapor


A hozzávalókat összekeverjük, és jól záródó, felcímkézett üvegben tároljuk. Gyros és egyéb görögös ételek ízesítésére használható.


Szárnyas sült fűszerkeverék

Nagyon jóízű fűszerkeveréket készíthetünk a szárnyasok ízesítésére, az alábbi fűszerekből.

összetevők: zsálya, vöröshagymapor, őrölt bors, zellermag, kakukkfű, majoránna, rozmaring, fokhagymapor, cayenne bors

Keverjük össze a fűszereket és tartsuk sötét helyen, jól lezárt, felcímkézett üvegben. Használata, az előkészített szárnyasokat alaposan bedörzsöljük, és fél – egy óra hosszat szobahőmérsékleten pihentetjük. Ha előzőnap készítjük el, tegyük hűtőbe, és csak felhasználás előtt egy órával vegyük ki, hogy fel tudjon a hús szobahőmérsékletre melegedni.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...