2013. augusztus 9., péntek

Rizsecet készítése otthon


A kínai és a keleti konyha gyakran használt ízesítője a rizsecet. Sokkal lágyabb, mint a mi eceteink, de ezzel lehet igazi édes-savanyút készíteni. Rém egyszerűen készíthető, csak némi türelem szükséges hozzá, mint annyi más dologhoz.


1 csésze rizs (250 ml)
¾ csésze fehér cukor
1 csésze víz
5 dkg friss élesztő












































A riszt egy éjszakán át áztassuk vízben. Legjobb hűtőben tenni ezt. Másnap alaposan szűrjük le, és tegyük egy 
edénybe, adjunk hozzá 1 csésze vizet, és a cukrot. Egy 
edényben, vízgőz fölött melegítsük, amíg a cukor el nem 
olvad. Hagyjuk szoba hőmérsékletűre hűlni,  és tegyük egy üvegbe. Adjuk hozzá az élesztőt, és hagyjuk addig erjedni, amíg a forrás be nem fejeződik. ez kb 4-7 nap a konyhapulton, . Ezután szűrjük át egy másik üvegbe, és hagyjuk érni legalább egy hónapig. Attól függ mennyire szeretnénk hogy savanyú legyen. Ezután forraljuk fel, mielőtt palackoznánk. 





5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Üdv. Kicsit soknak találom az 5 dkg élesztőt a bögre rizshez.

Zsóka írta...

Akkor így csináltam, azóta már hipermarketekben is lehet kapni rizsecetet, nem próbáltam kevesebbel. Köszönöm az észrevételt.

Névtelen írta...

Olcsóbb megoldás, S tudja az ember hogy miből van.
A boltiak nagyon elszálltak az árakkal

Névtelen írta...

Elnézést a leszürt vizet tesszük a cukorral vizgőz fölé? Vagy a rizst. Bocs ,de nem igazán érthető.

Zsóka írta...

A leszűrt vizet.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...