Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2013. szeptember 2., hétfő

Tök befőtt télire



A főzőtök (spárga tök) egyik eltevési módja, hogy ne a fagyasztóban foglalja a helyet.
 
A meghámozott kibelezett tököt egy konyharuhára gyaluljuk, és hagyjuk egy kicsit szikkadni. 


Üvegekbe rakjuk, és ha szeretjük tegyünk a közepébe kaprot. 

Egy liter vizet 2 dkg sóval felforralunk, és amikor kihűlt a tökre öntjük, minden üveg tetejére csipetnyi nátrium-benzoátot tegyünk, és lekötjük, vagy csavaros üveg esetén rácsavarjuk a tetőt. 

Forrástól számítva 10 percig dunsztoljuk. Amikor letelt a 10 perc az üvegeket vegyük ki az edényből (legyünk körültekintőek, nehogy megégessük magunkat) hogy gyorsan ki tudjon hűlni, hogy ne puhuljon túl a tök.


Ha nem teszünk bele tartósítószert, akkor 24-48 óra elteltével megismételjük a dunsztolást, de most forrástól számítva 5 percig. Szintén nagyon óvatosan szedjük ki az üvegeket, és hagyjuk gyorsan kihűlni. 


Címkézés, és mehet a kamra polcra.








2 megjegyzés:

Mária Lipkovics írta...

Kedves Zsóka!
Mennyire tömködöm meg a befőttes üvegeket tökkel? Maradhat egy ujjnyi hely a tetején? És a dunszt az vizes igaz?

Zsóka írta...

Én is a szájáig szoktam az üvegeket tömni. Szeretjük, és kb 10 12 üvegnyit szoktam eltenni. Akár főzeléknek, akár levesnek kiváló, és annyi pont elég egy kis családban, mint a mienk.
Sok sikert a befőzéshez.