Finom salátát készítettem, hogy a gyerekek minél több
zöldhöz jussanak. A legfontosabb, hogy minél tarkább, minél kívánatosabb
legyen.
A saláta öntet adott, az egyik legfinomabb ecetes mézes
máz, amit a mák még finomabbá, izgalmasabbá tesz. Amikor a roppanós levelekre
harap, és közben egy-egy mákszem is közötte van, a meglepetés nagyon hatásos.
az öntet hozzávalói:
0,6 dl ecet
1,8 dl méz vagy cukor (természetesen édesítőt is
használhatunk legjobb az agávé szirup, bár kissé füstösebb ízre mint a méz)
2 evőkanál lilahagyma
1 teáskanál só
1 teáskanál őrölt mustármag
1,5 dl repceolaj (de természetesen más semleges ízű olaj
is megfelelő)
Az első hat hozzávalót botmixerrel, vagy turmixszal
összekeverjük, és hozzáadjuk a mákot, de azt már kanállal keverjük bele, ne
sérüljenek a szemek.
Ezután elkészítjük a tarka levél salátát.
Hozzávalók bármilyen színes ízletes levélből egy-egy
marékkal, én a következőket tettem bele
4 db kicsi cékla levelével együtt
½ csomag
petrezselyemzöld
10 levél kerti laboda
10 lóbab hajtás
1 répa
1 nagy paradicsom
De lehet bele tenni salátát, uborkát, kinek milyen levél,
és milyen más salátának valót talál a kertjében, vagy a kamrában.
A kis céklákat vékony csíkra vágtam, a leveleket
metéltre, a répát pedig lereszeltem. Alaposan összekevertem, és az öntettel
nyakon öntöttem. A hűtőbe téve, hagyjuk
összeérni az ízeket. közben tudunk mellé sütni egy tükörtojást, vagy főzünk egy
kemény tojást, esetleg húst, felvágottat, vagy csak egy szelet teljes kiőrlésű
kenyeret pirítunk.
Én a gyerekeknek a kolbász, sajt, és kemény tojás mellé
adtam, én viszont a pácolt tojásból tettem hozzá egyet. Kiváló vacsora volt.
Ami a legfontosabb, hogy a gyerekeknek tetszett, és ismét
egy adag zöldséget tudtam velük etetni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése