Gyors felindulásból elkövetett meggyes pite lett a mai
desszert.
A másik háznál voltunk, ahol kertészkedünk, és szerencsére sok
gyümölcsfa, és bokor található. Párom permetezni készül, ezért gyorsan le
kellett szednem minden olyan gyümölcsöt, ami érett, de legfőképp a zöldborsót. Éppen a borsót
szedegetem, mikor a kis meggyfa a leveleivel elkezdte cirógatni a nyakam. Na
mondom itt az ideje megnézni mi van rajta, és látom finom érett meggyek
kacsingatnak rám a levelek alól. Azért gondoltam egy nagyot. A csirkecomb, és a
rizibizi után meggyes pite lesz a desszert.
Gyorsan hazasiettem, és egy pitetésztát összeállítottam a
következőkből:
35 dkg liszt
20 dkg vaj, vagy margarin
½ tk só
2 evőkanál cukor
5 evőkanál tejszín
Mindent robotgépbe tettem és a késes adapterrel
összedolgoztam a hozzávalókat, és egy műanyag zacskóban ment a hűtőbe. Pihent,
amíg a meggyet megmostam, és kimagoztam, és előkészítettem a tölteléknek
valókat. Egyúttal előmelegítettem a sütőt 180 fokosra.
50-60 dkg kimagozott meggy
4-5 evőkanál cseresznyelekvár
3-4 evőkanál búzacsíra
pár csipet őrölt fahéj
porcukor, és apró szemű kristálycukor
Amikor előkészítettem a töltelék hozzávalóit, egy közepes
méretű tepsit kibéleltem sütőpapírral. A pitetésztát ketté vettem, a felét
kinyújtottam a tepsivel kb. megegyező nagyságúra. Megszórtam a búzacsírával, de
őrölt dióval még finomabb lett volna. A búzacsirával megszórt tésztára
cseresznyelekvárt simítottam, és a kimagozott meggyel megszórtam. Tetejére
fahéjas porcukrot szórtam, és a maradék tésztát fél centi vastagságúra
nyújtottam. Apró virágkiszúróval kivágtam, és a tetejére raktam. Felvert
tojással megkentem, és apró szemű kristálycukorral megszórtam. 180 fokosra
előmelegített sütőben 30 perc alatt megsütöttem.
Miután kihűlt szeleteltem, és tejszínnel meglocsolva
adtam az asztalra a férjem legnagyobb örömére.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése