Sok féle képpen el lehet készíteni. A hűtőben akár egy hónapig is eláll, bármikor ehetünk belőle. Általában a második naptól fogyasztható, de minden nappal finomabb lesz.
HOZZÁVALÓK
1 kg uborka
1 közepes fej lila hagyma
2 közepes erős paprika, (lehet piros
vagy zöld, de ha nem szeretjük a csípőset, használjunk kaliforniai, vagy tv
paprikát
1,5 dl cukor
1,5 dl cukor
1,5 dl ecet
1,5 dl alma- vagy borecet
2 teáskanál só
1 teáskanál mustármag
1-2 evőkanál kapor
1 teáskanál zeller mag (ha van)
Az uborkákat alaposan tisztítsuk
meg, és szeleteljük vékonyra. Keverjük össze a kockára vágott lila hagymával, a
paprikával, és az apróra vágott kaporral és a sóval. Egy lábasban felfőzzük az eceteket a
cukorral, a mustármaggal, és a zellermaggal. Kavargassuk, hogy a cukor
elolvadjon. Azután az uborkára öntjük és két napig érleljük.
Ha csak a hűtőben
tároljuk, nem igényel tartósítószert, sem dunsztolást.
Ha hosszabb ideig
szeretnénk tárolni, rakjuk tiszta üvegekbe, nyomjunk bele az üvegbe amennyi
belefér, majd a lével töltsük fel. Csavarjuk rá a tetőt, és forrástól számítva
10 percig dunsztoljuk, és hagyjuk a pulton, amíg kihűl. Ha nem akarjuk
hőkezelni, akkor tegyünk a lébe nátrium-bezoátot, és öntsük fel az üvegeket,
majd zárjuk a tetőket.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése