Régen sütöttem kalács félét, most, hogy csökkent a hőmérséklet, nincs az a nagy meleg, rászántam magam egy kis almás rózsa készítésére.
1 csésze = 2,5 dl
Hozzávalók:
2 tojás
1 csésze meleg tej
1 csésze langyos víz
10 dkg puha vaj
liszt amennyit felvesz
4 dkg élesztő
1 csésze kristálycukor
1 teáskanál só
1 teáskanál vanília kivonat
2-3 alma
2 csésze lisztet tegyünk a
tálba, adjuk hozzá a cukrot, sót keverjük össze a tejben feloldott élesztővel.
Adjuk hozzá a többi hozzávalót, és fokozatosan annyi lisztet, hogy kellemesen
lágy, de nem ragadós tésztát kapjunk.
Pihentessük egy órát, amikor megkelt,
nyújtsuk vékonyra (3-4 mm) és vágjuk 4-5 cm széles szalagokra.
Az almát mossuk
meg, a héját hagyjuk rajta, és negyedeljük fel, majd vágjuk 3-4 mm vastag
szeletekre. A tésztacsíkra fektessünk belőle 4-5 db-ot és tekerjük fel csigába.
Papírral bélelt tepsibe tesszük, hagyjuk pihenni 20 percet, majd tojással megkenjük a tetejét, és 180 fokosra előmelegített sütőben arany barnára sütjük. Porcukorral megszórva tálaljuk.
Tetejére fahéjas cukormáz kerül.
½ tojásfehérje
porcukor
fahéj
A tojásfehérjét kicsit
felverjük, hozzáadunk annyi porcukrot, hogy sűrű, de folyékony maradjon, majd
fahéjjal ízesítjük. A kalácsok tetejére csurgatjuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése