Tudom a cukkini, nem olyan kívánatos sütemények készítésére,
mint a meggy, cseresznye, vagy éppen a barack.
De kitűnő süti készíthető ebből a sokak által termelt hálás
zöldségféléből. Éppen valamelyik nap a tócsnit készítettem el, ami mindannyiunk
kedvence, és most egy csokis muffin van soron.
Egy muffin akkor igazán finom, ha egy kicsit nedves belülről,
hiszen ki szereti, ha egy süti szétmorzsálódik a villáján, esetleg a kezében.
Nos ezt a nedvességet kölcsönzi neki a cukkini, melytől ne ijedjünk meg, hiszen
semleges ízével nem fogja elrontani ezt a kedvelt édességet.
120g liszt
120g tönkölybúza liszt
(vagy tk.búzaliszt)
60 g kakaópor
1 tk szódabikarbóna
½ tk sütőpor
½ tk fahéj
½ tk só
180 g világos barna cukor
100 g puha, sótlan vaj
vagy 1/2 csésze olívaolaj
1 tk vanília kivonat
2 ek erős
hideg kávé
3 nagy tojás
350 g finomra reszelt
cukkini
160 g apróra vágott
csokoládé
porcukor, a szóráshoz
Melegítsük elő a sütőt 180
fokosra.
Vajazzuk, lisztezzük a
formákat, vagy tegyünk kapszlit a formákba. Természetesen szilikon formában is
süthetjük. Mi több, torta formában is elkészíthetjük.
Egy edénybe keverjük össze
a lisztet, kakaóport, fahéjat, sót, szódabikarbónát, és a sütőport. Egy másik
tálba az összeaprított csokoládét a reszelt cukkinit, majd a liszt 1/3 részét
tegyük hozzá a keverékhez. Egy tálba leverjük össze a vajat, kávét, cukrot,
adjuk hozzá a tojásokat egyesével, majd a vanília kivonatot. Most adjuk hozzá a
cukkini csokoládés anyagot, ezután dolgozzuk el a lisztes keverék többijével.
Adjuk még hozzá az apróra vágott csokoládét, keverjük bele. Oszlassuk egy a
muffin formákba, és 26-30 perc alatt süssük meg.
Tetejét levendulás –
vaníliamázzal vonjuk be, vagy megszórjuk porcukorral.
Egy fél tojásfehérjéhez
adunk annyi vaníliás porcukrot, hogy sűrű, de kenhető massza legyen belőle.
Ezzel kenjük be a kihűlt muffinok tetejét, amit apró levendulavirággal
megszórunk. Hagyjuk megszáradni.
De kiváló, ha megszórjuk
porcukorral, vagy bármilyen fagylalttal tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése