2014. június 20., péntek

Csokoládés-cukkinis muffin levendulás mázzal




Tudom a cukkini, nem olyan kívánatos sütemények készítésére, mint a meggy, cseresznye, vagy éppen a barack.
De kitűnő süti készíthető ebből a sokak által termelt hálás zöldségféléből. Éppen valamelyik nap a tócsnit készítettem el, ami mindannyiunk kedvence, és most egy csokis muffin van soron.
Egy muffin akkor igazán finom, ha egy kicsit nedves belülről, hiszen ki szereti, ha egy süti szétmorzsálódik a villáján, esetleg a kezében. Nos ezt a nedvességet kölcsönzi neki a cukkini, melytől ne ijedjünk meg, hiszen semleges ízével nem fogja elrontani ezt a kedvelt édességet.








120g liszt 
120g tönkölybúza liszt (vagy tk.búzaliszt) 
60 g kakaópor 
1 tk szódabikarbóna
½ tk sütőpor 
½ tk fahéj 
½ tk só 
180 g világos barna cukor 
100 g puha, sótlan vaj vagy 1/2 csésze olívaolaj 
1 tk vanília kivonat
 2 ek erős hideg kávé 
3 nagy tojás 
350 g finomra reszelt cukkini
160 g apróra vágott csokoládé 
porcukor, a szóráshoz









Melegítsük elő a sütőt 180 fokosra.
Vajazzuk, lisztezzük a formákat, vagy tegyünk kapszlit a formákba. Természetesen szilikon formában is süthetjük. Mi több, torta formában is elkészíthetjük.






Egy edénybe keverjük össze a lisztet, kakaóport, fahéjat, sót, szódabikarbónát, és a sütőport. Egy másik tálba az összeaprított csokoládét a reszelt cukkinit, majd a liszt 1/3 részét tegyük hozzá a keverékhez. Egy tálba leverjük össze a vajat, kávét, cukrot, adjuk hozzá a tojásokat egyesével, majd a vanília kivonatot. Most adjuk hozzá a cukkini csokoládés anyagot, ezután dolgozzuk el a lisztes keverék többijével. Adjuk még hozzá az apróra vágott csokoládét, keverjük bele. Oszlassuk egy a muffin formákba, és 26-30 perc alatt süssük meg.


Tetejét levendulás – vaníliamázzal vonjuk be, vagy megszórjuk porcukorral.

Egy fél tojásfehérjéhez adunk annyi vaníliás porcukrot, hogy sűrű, de kenhető massza legyen belőle.
Ezzel kenjük be a kihűlt muffinok tetejét, amit apró levendulavirággal megszórunk. Hagyjuk megszáradni.






De kiváló, ha megszórjuk porcukorral, vagy bármilyen fagylalttal tálaljuk. 





Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...