Csilis-csokis meggylekvár
Édesanyám egy jó vödörnyi Cigánymeggyel lepett meg, bár ő is kapta, és aki adta, az is kapta, és tovább nem tudtam követni a származását, de fantasztikusan finom, zamatos, kukacmentes gyümölcs volt, aminek a magozásával sok időt eltöltöttem.
Közben eszembe jutott, milyen szerencse, hogy hozzám került ez a csöppség, hiszen már amikor a cseresznye lekvárt készítettem azon járt a fejem, vajon melyik meggy lenne elég karakteres ahhoz, hogy se a csili, se pedig a csoki íze ne nyomja el.
Már amikor a meggyet pucoltam éreztem a számban a savasságát, és nem csak a számban, hanem a bőrömön is, hiszen szinte simára marta az ujjbegyemet.
Egyszóval ezt a fajta meggyet a Jó Isten is csilis-csokihoz teremtette.
Hozzávalók
2 kg magozott meggy
1 kg cukor
10 dkg étcsokoládé (lehetőleg 50-70 %-os kakaótartalommal)
1-2 piros csili apróra vágva
10 g citromsav
25 dkg almapektin (dzsemfixszel is elkészíthető, használd a 2:1 vagy a 3:1 típusút egy csomag elegendő ehhez a mennyiséghez)
A meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk, és lehetőleg kézzel átgyúrjuk. Végezzük a műveletet gumikesztyűben, ha érzékeny a bőrünk. Bizonyos kozmetikumok is gyümölcssavat használnak a bőr megújítására, tehát legyünk óvatosak, ne becsüljük alá a maró hatását.
Amikor alaposan összetörtük a meggyet, tegyük fel főni. Főzzük addig, amíg a héj láthatóan különvált a béltől, és a lé besűrűsödik. A csokoládét, és az apróra vágott csilit ekkor adjuk hozzá.
A cukorban elkeverjük a dzsemfixet, és hozzáadjuk a fűszeres meggyhez.
Ha szerencsések vagyunk, és almapektint használunk, akkor azt a cukor elolvadása után tesszük hozzá. Főzzük alacsony lángon dzsemfixszel 2-3 percig, almapektin esetén 30-40 percig, és tiszta üvegekbe osztjuk, egy széles szájú tölcsér segítségével.
Ha nem szeretjük darabosan, akkor botmixerrel párat vághatunk rajta, hogy apróbb legyen benne a meggyhéj.
5-10 percre fejjel lefelé a pultra tesszük, majd hagyjuk kihűlni. Én egymás mellé szoktam tenni az üvegeket, és egy takaróval betakarom, ezzel segítve a lassúbb hűlést. De ha rögtön címkézzük és a kamrapolcon hagyjuk kihűlni, akkor is eltartható akár évekig is. Legélvezetesebb 1-2 hónap eltelte után, amikorra az ízek összeérnek.
Természetesen étcsokoládé helyett használhatunk jó minőségű kakaóport is.
Megjegyzések
A barna cukor, de az édesítőszer is jó választás. Én is szoktam a férjemnek édesítővel készíteni, és ugyanolyan finom.