2014. június 14., szombat

Csilis-csokis meggylekvár





Édesanyám egy jó vödörnyi Cigánymeggyel lepett meg, bár ő is kapta, és aki adta, az is kapta, és tovább nem tudtam követni a származását, de fantasztikusan finom, zamatos, kukacmentes gyümölcs volt, aminek a magozásával sok időt eltöltöttem. 
Közben eszembe jutott, milyen szerencse, hogy hozzám került ez a csöppség, hiszen már amikor a cseresznye lekvárt készítettem azon járt a fejem, vajon melyik meggy lenne elég karakteres ahhoz, hogy se a csili, se pedig a csoki íze ne nyomja el. 
Már amikor a meggyet pucoltam éreztem a számban a savasságát, és nem csak a számban, hanem a bőrömön is, hiszen szinte simára marta az ujjbegyemet. 
Egyszóval ezt a fajta meggyet a Jó Isten is csilis-csokihoz teremtette.

Hozzávalók

2 kg magozott meggy
1 kg cukor
10 dkg étcsokoládé (lehetőleg 50-70 %-os kakaótartalommal) 
1-2 piros csili apróra vágva
10 g citromsav
25 dkg almapektin (dzsemfixszel is elkészíthető, használd a 2:1 vagy a 3:1 típusút egy csomag elegendő ehhez a mennyiséghez)

A meggyet alaposan megmossuk, kimagozzuk, és lehetőleg kézzel átgyúrjuk. Végezzük a műveletet gumikesztyűben, ha érzékeny a bőrünk. Bizonyos kozmetikumok is gyümölcssavat használnak a bőr megújítására, tehát legyünk óvatosak, ne becsüljük alá a maró hatását. 
Amikor alaposan összetörtük a meggyet, tegyük fel főni. Főzzük addig, amíg a héj láthatóan különvált a béltől, és a lé besűrűsödik. A csokoládét,  és az apróra vágott csilit ekkor adjuk hozzá. 
A cukorban elkeverjük a dzsemfixet, és hozzáadjuk a fűszeres meggyhez. 
Ha szerencsések vagyunk, és almapektint használunk, akkor azt a cukor elolvadása után tesszük hozzá. Főzzük alacsony lángon dzsemfixszel 2-3 percig, almapektin esetén 30-40 percig, és tiszta üvegekbe osztjuk, egy széles szájú tölcsér segítségével. 
Ha nem szeretjük darabosan, akkor botmixerrel párat vághatunk rajta, hogy apróbb legyen benne a meggyhéj.






5-10 percre fejjel lefelé a pultra tesszük, majd hagyjuk kihűlni. Én egymás mellé szoktam tenni az üvegeket, és egy takaróval betakarom, ezzel segítve a lassúbb hűlést. De ha rögtön címkézzük és a kamrapolcon hagyjuk kihűlni, akkor is eltartható akár évekig is. Legélvezetesebb 1-2 hónap eltelte után, amikorra az ízek összeérnek. 
Természetesen étcsokoládé helyett használhatunk jó minőségű kakaóport is. 





5 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon gusztusos lett a meggylekvárod! Évek óta nézegetem másoknál, hogy csokis lekvárokat főznek, de én még nem szántam rá magam.....

Zsóka írta...

Örülök, hogy tetszik. Hidd el érdemes, akár diabetikusan is elkészíteni. Csak akkor édesítőt, és kakaóport használj.

Tiffanylda írta...

Tegnap írtam, de eltűnt, lehet, hogy elbénáztam... Nagyon guszta a lekvárod, ki szeretném próbálni diétásan én is! A citromsav ugye nem kell - sav, sav hátán -, ha nem almapektinnel teszem el? Majd jövőre jó előre főzök, mert nem szeretem a dzsemfixet, de most erre nincs idő... Ja és barna cukorra gondoltam, de abból is kevesebbre! Kérdés, hogy a dzsemfix mit szól hozzá?:) Szerinted? Köszi!

Zsóka írta...

Szerintem tökéletes lesz, és ha dzsemfixet használsz abban van elegendő citromsav. Én az almapektinhez főleg a színmegtartás miatt teszek némi citromsavat.
A barna cukor, de az édesítőszer is jó választás. Én is szoktam a férjemnek édesítővel készíteni, és ugyanolyan finom.

Tiffanylda írta...

Köszönöm szépen, kipróbálom!;)

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...