Foglalkoztat a tojás
tartósítása. Nagyon szeretem a füstölt olajban eltett fürjtojást, csak igen
borsos ára visszatart gyakori élvezetétől. A kicsi termetű tyúkocskáim most
kezdenek igazán tojni, sőt elég sok japán csirkém is van, aminek a tojása
igazán alkalmasnak tűnik a tojáspácoláshoz, füstöléshez. Míg füstölőm nem lesz,
megelégszem a pácolt tojással, hiszen annak a fogyasztása is nagy élmény.
12 db közepes méretű tyúktojás, (chabo, vagy japán tyúk tojása, , természetesen
más féle tojás is használható,pl fürjtojás, de annak a méretéhez kell az üveget
választani.)
1csokor friss tárkony, (szárított tárkonyból 2 kiskanállal)
1 kis fej lila hagyma, vagy egy csokor snidling apróra vágva
2 tk mustármag,
2 tk fekete szemes bors,
4 gerezd pucolt fokhagyma zúzva,
4 kisebb szárított piros csilipaprika,
2,5 dl víz,
2,5 dl fehérborecet,
2 tk só.
Elkészítése:
Keményre főzzük a tojásokat, és alaposan lehűtjük, majd megpucoljuk.
Összeforraljuk az ecetet a vízzel és a sóval. Egy megfelelő méretű üveget
előkészítünk, az aljára tesszük a fűszereket és a tojásokat ráhelyezzük. A
páclével leöntjük, és lezárjuk a tetejét. Egy hétre a hűtőben tároljuk, azután
fogyasztható. Eltartható egy hónapig, ha marad belőle. A fehérje kemény marad,
míg a sárgája krémes és omlós.
1 megjegyzés:
Ez is finom változat!
Megjegyzés küldése