2013. április 18., csütörtök

Zsemlekenyér zacskóban sütve







Régen készítettem zsemlekenyeret, pedig a párom imádja. Nem kell késsel szelni a kenyeret, csak egy darabot letör belőle, és az elegendő akár két étkezéshez is. Persze nem mindenkinek.




A következő hozzávalók kellenek:


65 dkg liszt
3,5 dl víz
10 dkg kovász
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál méz
2 teáskanál só
1 evőkanál olaj
1 késhegynyi aszkorbinsav

A kovászt összekeverem a vízzel, az élesztővel. a mézzel, és hagyom megkelni. Hozzáadom az olajat, az aszkorbinsavat. A liszttel elkeverem a sót, és összegyúrom a kovászos keverékkel. 

Alaposan megdagasztom géppel, vagy kézzel, és letakarva hagyom a duplájára kelni. 

Ezután a levegőt kinyomom belőle, és 8 részre osztom. Egyenként zsemléket formálok belőlük kerekre, vagy oválisra, és két sorban egy sütőzacskóba teszem. Hagyom benne ismét megkelni, akkor óvatosan benyúlva bemetszéseket készítek rá, a zacskó száját bekötöm, természetesen úgy alakítom, hogy a zsemlének legyen helye még nőni, és előmelegített sütőbe teszem 220 fokra.

15 perc sütés után a hőfokot 200 fokosra mérséklem, és további 15 percig sütöm. 

A zacskóból kivéve rácson hagyom kihűlni.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...