Régen készítettem zsemlekenyeret, pedig a párom imádja.
Nem kell késsel szelni a kenyeret, csak egy darabot letör belőle, és az
elegendő akár két étkezéshez is. Persze nem mindenkinek.
A következő hozzávalók kellenek:
65 dkg liszt
3,5 dl víz
10 dkg kovász
2,5 dkg élesztő
1 evőkanál méz
2 teáskanál só
1 evőkanál olaj
1 késhegynyi aszkorbinsav
A kovászt összekeverem a vízzel, az élesztővel. a mézzel,
és hagyom megkelni. Hozzáadom az olajat, az aszkorbinsavat. A liszttel
elkeverem a sót, és összegyúrom a kovászos keverékkel.
Alaposan megdagasztom
géppel, vagy kézzel, és letakarva hagyom a duplájára kelni.
Ezután a levegőt
kinyomom belőle, és 8 részre osztom. Egyenként zsemléket formálok belőlük
kerekre, vagy oválisra, és két sorban egy sütőzacskóba teszem. Hagyom benne
ismét megkelni, akkor óvatosan benyúlva bemetszéseket készítek rá, a zacskó
száját bekötöm, természetesen úgy alakítom, hogy a zsemlének legyen helye még
nőni, és előmelegített sütőbe teszem 220 fokra.
15 perc sütés után a hőfokot
200 fokosra mérséklem, és további 15 percig sütöm.
A zacskóból kivéve rácson
hagyom kihűlni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése