Jó vasárnapi ebéd nincsen húsleves nélkül. A párom szerint. Én nem vagyok leveses, de számukra szívesen készítek. A mai ebéd is egy könnyű kis húsleves volt májgaluskával, és vékony metélttel. A húsleves után egy kis csilis-gyömbéres csirkecomb, sok-sok zöldséggel, és a kedvencemmel a pirított kölessel.
Sűrűbben is készítenék, ha lenne egy nagy kölesmezőm, ahova csak kimegyek, és annyi kölest szedek, amennyit nem szégyellek.
Az egyik legegészségesebb köretek egyike.
Csilis-gyömbéres csirkecomb
Hozzávalók:
4 csirkecomb
1-2 ek olaj
2 gerezd fokhagyma
1 ek friss gyömbér
1 csili paprika
½ citrom leve
1 ek méz (de használhatunk
helyette ketchupot, vagy mustárt is)
só
pirított köles köret
1-2 ek olaj
25 dkg köles
víz
só
Vegyes zöldség köret
50 dkg vegyes zöldség
(mirelit is jó)
só, bors, vaj
A megtisztított
csirkecombokat előző este, de legalább 2 órával hamarabb bepácoljuk a következő
keverékbe.
1-2 evőkanál olajat, 2
gerezd zúzott fokhagymával, 1 evőkanál reszelt gyömbérrel, 1 kis csilivel, fél
citrom kinyomott levével, 1 evőkanál mézzel, és sóval alaposan bedörzsöljük, és
lefedve hűtőben tároljuk.
Másnap tepsiben 30-40 perc
alatt megsütjük.
A kölest 1 evőkanál olajon
megpirítjuk, mintha tarhonyát pirítanánk, felöntjük kétszeres mennyiségű vízzel,
vagy hús alap lével, ízlés szerint sózzuk, és készre pároljuk.
Óvatosan keverjük, hogy ne
törjön össze a puhuló köles. Én kavarni villával szoktam.
Közben a vegyes zöldséges
megpároljuk. Én vastag aljú serpenyőbe szoktam tenni egy csomag mirelit vegyes
zöldséget, kicsit sózom, borsozom, és kockázok rá kevés vajat kb. 2-3 dkg, azután
lefedem, és 20 percig párolom. Vizet nem teszek hozzá, hiszen elegendő, ami a
zöldségekben található.
A kész combokat sok
zöldséggel, és kölessel tálaljuk. Ha a csirke kisült szaftjával meglocsolgatjuk
a kölest, még finomabb.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése