Még tegnap kigondoltam ám, hogy mi is lesz a mai menü, mert
ugye következetesnek kell lenni a mai világban.
A tegnapi karajcsontból nagyszerű hús alaplé készült. Adva
tehát egy finom zöldséges raguleveshez. A karaj húsából félretett 3 szelet
tökéletes lesz arra, hogy a zöldségeken kívül hús is kerüljön a lábasba.
Irány a piac, friss répa, petrezselyemgyökér, karfiol,
karalábé, és a desszerthez finom házi túróért.
A mai ebéd tehát gyakorlatilag a semmiből került az
asztalra.
Raguleves hozzávalók:
30 dkg sovány hús vékonyan felcsíkozva
3 evőkanál olaj
1 kis fej vöröshagyma apróra kockázva
2 evőkanál paradicsom kockázva
1 csapott evőkanál paprikakrém vagy egy fél fehérpaprika
kockázva
1 db nagyobb sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 fej karalábé
1 kis fej karfiol
1 darabka zeller gumó
só, bors, köménymag, tárkony, petrezselyemzöld
hús alaplé, vagy víz
1-2 db burgonya egészben
3 dl tejszín, vagy tejföl, ízléstől függően
1 tojásból kavart galuska
Az olajon megpárolom a kockára vágott vöröshagymát,
hozzáteszem a paradicsom és a paprika kockákat. Én a paradicsomot a tegnapelőtti
étel készítésekor felbontott paradicsomkonzervből tettem bele, a paprika pedig
az ősszel, sóval elrakott pritaminpaprikából került bele. Ilyenkor jó, hogy van
a kamrában és a hűtőben ilyen-olyan ízesítő. Szóval a paprikát és a
paradicsomot is átfuttatom az olajban, és felöntöm a hús alaplével. Bele teszem
a húscsíkokat, a zellergumót, és 2 db burgonyát egészben. Ez lesz majd a sűrítő
anyag. Sózom, borsozom, szórok bele egy nagyobb csipet tárkonyt, és 30 percig
főzöm közepes lángon. A fél óra letelte után a megpucolt és felszeletelt
zöldségeket is hozzáadom, további 25-30 percig főzöm. Amikor megfőtt a burgonyát
kiveszem, botmixerrel és valamennyi levessel alaposan összepépesítem, és visszaöntöm.
Egy tojással és némi liszttel galuskát keverek, és beleszaggatom, majd a
tejszínnel gazdagítom. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálalom.
Ez egy diétásabb változat. Aki bátran ehet bármit, készítsen
világos rántást egy kanál olajból és egy kanál lisztből, és azzal sűrítse a
levest.
A desszert citromos túrótorta volt, természetesen az is
cukor nélkül, tartva az előírásokat, a lapos has diétában.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése