2013. április 22., hétfő

Zöldséges raguleves






Még tegnap kigondoltam ám, hogy mi is lesz a mai menü, mert ugye következetesnek kell lenni a mai világban.
A tegnapi karajcsontból nagyszerű hús alaplé készült. Adva tehát egy finom zöldséges raguleveshez. A karaj húsából félretett 3 szelet tökéletes lesz arra, hogy a zöldségeken kívül hús is kerüljön a lábasba.
Irány a piac, friss répa, petrezselyemgyökér, karfiol, karalábé, és a desszerthez finom házi túróért.
A mai ebéd tehát gyakorlatilag a semmiből került az asztalra.

Raguleves hozzávalók:

30 dkg sovány hús vékonyan felcsíkozva
3 evőkanál olaj
1 kis fej vöröshagyma apróra kockázva
2 evőkanál paradicsom kockázva
1 csapott evőkanál paprikakrém vagy egy fél fehérpaprika kockázva
1 db nagyobb sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
1 fej karalábé
1 kis fej karfiol
1 darabka zeller gumó
só, bors, köménymag, tárkony, petrezselyemzöld
hús alaplé, vagy víz
1-2 db burgonya egészben
3 dl tejszín, vagy tejföl, ízléstől függően
1 tojásból kavart galuska





Az olajon megpárolom a kockára vágott vöröshagymát, hozzáteszem a paradicsom és a paprika kockákat. Én a paradicsomot a tegnapelőtti étel készítésekor felbontott paradicsomkonzervből tettem bele, a paprika pedig az ősszel, sóval elrakott pritaminpaprikából került bele. Ilyenkor jó, hogy van a kamrában és a hűtőben ilyen-olyan ízesítő. Szóval a paprikát és a paradicsomot is átfuttatom az olajban, és felöntöm a hús alaplével. Bele teszem a húscsíkokat, a zellergumót, és 2 db burgonyát egészben. Ez lesz majd a sűrítő anyag. Sózom, borsozom, szórok bele egy nagyobb csipet tárkonyt, és 30 percig főzöm közepes lángon. A fél óra letelte után a megpucolt és felszeletelt zöldségeket is hozzáadom, további 25-30 percig főzöm. Amikor megfőtt a burgonyát kiveszem, botmixerrel és valamennyi levessel alaposan összepépesítem, és visszaöntöm. Egy tojással és némi liszttel galuskát keverek, és beleszaggatom, majd a tejszínnel gazdagítom. Apróra vágott petrezselyemmel meghintve tálalom.
Ez egy diétásabb változat. Aki bátran ehet bármit, készítsen világos rántást egy kanál olajból és egy kanál lisztből, és azzal sűrítse a levest.




A desszert citromos túrótorta volt, természetesen az is cukor nélkül, tartva az előírásokat, a lapos has diétában.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...