Nagy kedvencünk a
tejszínes fokhagymás hús, nokedlivel. Igazi ízes, szaftos étel. Ami nem
elhanyagolható fél óra alatt elkészül.
Hozzávalók:
50 dkg sertés (csirke,
vagy pulyka hús)
2 gerezd fokhagyma
3,5 dl tejszín
1 ek. kukorica keményítő
só, bors, olaj
Mindenek előtt a húst
vékony csíkokra szeleteljük, kevés olajon fehéredésig sütjük, sózzuk borsozzuk,hozzá
adjuk a zúzott fokhagymát, és felöntjük 1-2 dl vízzel. Lefedve puhulásig
pároljuk.
Közben teszünk egy
nagyobb fazékba vizet a nokedli főzéséhez. Egy evőkanál sót teszünk bele,
lefedjük és elkészítjük a nokedlinket.
35 dkg liszt
csipet só
2-3 tojás
víz
A hozzávalókat összekeverjük,
és a forrásba lévő vízbe nokedli szaggatóval beleszaggatjuk. Amikor a víz
felszínére emelkednek a kis nokedlik, egyet rottyantunk rajta, tésztaszűrővel
kiszedjük, hideg vízzel öblítjük, majd tálban lefedve tartjuk, amíg nem
tálalunk.
Ez idő alatt a hús
kellő képen megpuhul. A kanál keményítőt vízben feloldjuk, és a tejszínhez adjuk,
a húsra öntjük, és felforraljuk. Egy kanálka mustár hozzáadásával még
pikánsabbá válhat.
Nokedlivel, és savanyúsággal vagy salátával tálaljuk.
Nagymamám örök kérdése, amikor nokedlit készített mindig az volt: - Nos, tudod-e melyik fő meg leghamarabb? - Manapság én is mindig megkérdezem a kicsi unokámat. Ilyenkor eszembe jut a Mama, a szívemet pedig átjárja a szeretet, és az emlékezés.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése