Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2013. április 14., vasárnap

Félbarna kovászos kenyér





 Ma egy félbarna kenyeret sütöttem. Azt hiszem  nagyon finomra sikerült. Kellemes külső héj, finom bélzetű, kell ennél több? Talán valami hozzávaló. 




Hozzávalók:

250 g kovász
250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
750 g finom búzaliszt 
570 g víz
1/4 teáskanál instant élesztő
2 teáskanál só

Egy tálban összekeverünk minden hozzávalót, kivéve a sót.
Hagyjuk 30 percig pihenni, majd a sót is belegyúrjuk a tésztába, és alaposan megdagasztjuk.
Ezután a tésztát ismét 2 órát kelni hagyjuk.
Majd a tésztából kinyomjuk a levegőt, és ellapogatjuk, majd veknit formálunk belőle. Ismét kelni hagyjuk kb 1 órát, az idő alatt bemelegítjük a sütőt 230 fokra, és egy edényben vizet teszünk a sütő aljára, hogy gőzben tudjuk majd sütni a kenyerünket.
Amikor a vekni kellő képen megkelt, bevágásokat ejtünk rajta, tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 50 percig sütjük. A hőmérsékletet 10 perc után 180 fokosra mérsékeljük.  Miután megsült vizes ecsettel átsimítjuk. Rácson hagyjuk kihűlni.






Nagyon jól sikerült, egy szendvicset akartam vele készíteni, de kettő lett belőle.








Nincsenek megjegyzések: