2013. április 14., vasárnap

Félbarna kovászos kenyér





 Ma egy félbarna kenyeret sütöttem. Azt hiszem  nagyon finomra sikerült. Kellemes külső héj, finom bélzetű, kell ennél több? Talán valami hozzávaló. 




Hozzávalók:

250 g kovász
250 g teljes kiőrlésű rozsliszt
750 g finom búzaliszt 
570 g víz
1/4 teáskanál instant élesztő
2 teáskanál só

Egy tálban összekeverünk minden hozzávalót, kivéve a sót.
Hagyjuk 30 percig pihenni, majd a sót is belegyúrjuk a tésztába, és alaposan megdagasztjuk.
Ezután a tésztát ismét 2 órát kelni hagyjuk.
Majd a tésztából kinyomjuk a levegőt, és ellapogatjuk, majd veknit formálunk belőle. Ismét kelni hagyjuk kb 1 órát, az idő alatt bemelegítjük a sütőt 230 fokra, és egy edényben vizet teszünk a sütő aljára, hogy gőzben tudjuk majd sütni a kenyerünket.
Amikor a vekni kellő képen megkelt, bevágásokat ejtünk rajta, tepsibe rakjuk, és előmelegített sütőben 50 percig sütjük. A hőmérsékletet 10 perc után 180 fokosra mérsékeljük.  Miután megsült vizes ecsettel átsimítjuk. Rácson hagyjuk kihűlni.






Nagyon jól sikerült, egy szendvicset akartam vele készíteni, de kettő lett belőle.








Nincsenek megjegyzések:

A tojás

A tojás nem is olyan drága, ha azt vesszük, hogy micsoda kincs rejtőzik a héj alatt. Sőt a héj is maga a kincsesbánya. A tojás mint ember...