Szerencsére elérkezett a várva várt tavasz és az élet
visszatért a helyi piacra. Tudjátok, itt vidéken nem úgy működik ám az élet,
mint a nagyvárosokban, hogy gondolok egyet és kimegyek a piacra. De nem ám. Piaci
nap a hétfő és a csütörtök. Mivel fedett rész nincs, így a szabad ég alatt
árulják portékájukat a kofák, akiket egyre inkább hiányolunk, ugyanis sokkal
több lett az ócskás, mint az őstermelő, ezért is fáj annyira a szívem, mikor
azt látom, máshol milyen élet van egy-egy piacon. Szerencsére van egy néni, aki
kiváló tehéntúróval jelenik meg hetente, és mivel ő maga feji a teheneit túl
korán nem is tud a piacra menni, ezért is van az, hogy leginkább jut még nekem
egy zacskónyi fehér finom túró.
Amíg kecskéink voltak nem volt ilyen gondom. Rengeteg
túrót, sajtot készítettem, de egyelőre nélkülöznöm kell ezeket a kedves
állatokat.
Napok óta a stíriai metélten jár az agyam. Már nagyon
régen nem készítettem, tehát éppen itt az ideje. Bár a szakácskönyvekben elég
macerásnak tűnik, de higgyétek el nem az. Nagyon érdemes elkészíteni, akár egy
tartalmas leves után, vagy csak azért, mert desszertnek is megállja a helyét.
hozzávalók:
50 dkg tehéntúró
20 dkg liszt
4 tojás
4 dkg vaj
1 tk olaj
1 ek zsemlemorzsa
3 dl tejföl
1 citrom reszelt héja
5 kg mazsola
3 ek cukor
só
Elkészítés:
Az áttört túrót egy tojással, csipet sóval, egy kanál
tejföllel és a liszttel összegyúrjuk, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 1 cm
széles metéltre vágjuk. Sós vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.
A vajat a 3 tojás sárgájával, a cukorral, a vajjal, és a
tejföllel kikeverjük, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a megmosott mazsolát,
majd a kemény habbá vert tojásfehérjét. A kifőzött metéltet ezzel a keverékkel
óvatosan összekeverjük, és kiolajozott, zsemlemorzsával meghintett formába
öntjük, 180 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Tálra
kiborítva, cukorral meghintve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése