Gyönyörű dagadó volt a hentesnél, vétek lett volna
otthagyni.
Tehát töltött dagadó, már úgyis régen készült a konyhámban. Darált húsos,
gombás töltelékkel töltöm, bár más, mint a hagyományos
töltelékkel, de az íze fergeteges lesz. Először kakukkfűvel szerettem volna
ízesíteni, de meggondoltam magam, amikor a hűtőben rátaláltam egy nagy csokor
petrezselyem zöldre. Nagyon jó választás volt. Finom, puha, szaftos, ízletes,
és a párolt rizs kitűnő köretnek bizonyult mellé.
1 db nagy dagadó
6 db közepes gomba
1 közepes fej vöröshagyma
olaj
só, bors, petrezselyemzöld
1 db tojás
1 db zsemle vagy kenyér
A dagadót megformáljuk, és felszúrjuk. Vagyis a kilógó, lelógó részeket levágjuk, szép formássá alakítjuk. Az üreget kibővítjük,
enyhén besózzuk. A leeső hús darabokat megdaráljuk, félretesszük.
A hagymát apróra vágjuk, az olajon megdinszteljük, és a
megtisztított vékonyra szelt gombát hozzáadjuk. Együtt pároljuk tovább, majd
hozzáadjuk a darált húst is. Sózzuk, borsozzuk és zsírjára pirítjuk.
Beletesszük az apróra vágott petrezselyemzöldet, félrehúzzuk és hagyjuk hűlni.
Miután meghűlt a töltelék, hozzáadunk 1-2 tojást, alaposan
megkeverjük. A zsemlét tejbe, vagy vízbe áztatjuk, kicsavarjuk, és
belemorzsoljuk a töltelékbe. Alaposan összedolgozzuk, és megtöltjük a dagadó üregét,
amit azután hústűvel, vagy stabil fogpiszkálóval összetűzünk, esetleg
összevarrunk. Olajjal kikent tepsibe tesszük, fóliával letakarjuk, és 170
fokosra előmelegített sütőbe tesszük. 30 perc után a fóliát levesszük, és addig
sütjük, amíg szép pirosra sül. A lekapcsolt sütőben hagyjuk 10-15 percig, majd szeleteljük,
és tálaljuk. Ne feledjük a fogpiszkálót vagy egyéb alkalmatosságot, amit
használtunk eltávolítani.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése