Ma nagyon finom kenyeret szerettem volna sütni. A kovásszal
elkéstem, az este kellett volna elkészíteni, de elfelejtettem, ez nem csoda,
hiszen a tegnapi napon utaztak vissza a drágáim.
Viszont nem szerettem volna a bolti kenyeret az asztalra
tenni a mai bableves mellé, hiszen mint tudjuk, nem kevés adalék anyagot
tartalmaz. Az ember lánya pedig törekszik, amennyiben lehetséges ezektől
megóvni szeretteit, és természetesen saját magát is. De folytatom, valami finom
kenyérre vágytam.
Kovács híján készítettem egy kis gyors „kovászt”
10 dkg kenyérliszt
5 dkg teljes
kiőrlésű búzaliszt
1 dl langyos víz
1 dkg élesztő
összedolgozásával, amit egy órán keresztül lefedve
kelesztettem.
Ezután elkészítettem a kenyeret.
1 kg liszt BL 55, BL80
2 tk. só
2 ek. olaj
3 dl kefir
3 dkg élesztő
2 dl langyos víz
A lisztet átszitáltam, elkevertem benne a sót. Közben a kefirt
meglangyosított, és az élesztőt feloldottam benne, majd hozzáadtam a "gyors kovászhoz", amivel szintén alaposan összekevertem. Adtam hozzá két kanál
olajat, és a lisztet beledolgoztam, természetesen langyos vízre is szükségem
volt, hogy a kívánt, félkemény tésztát kapjam, amit aztán alaposan megdagasztottam.
Most nem géppel, hanem csak úgy póriasan, kézzel. Sokszor nagyon jól esik a
tésztát kézzel megdolgozni. Nyugtat, oldja a stresszt, és átmelegíti a szívet.
20 perc dagasztás után lisztezett tálban duplájára
kelesztettem a tésztát, azután a levegőt alaposan kinyomtam belőle, és kézzel
ellapogattam. Ezután megformáztam a veknit, és újabb fél óra kelesztés, de már
csak letakartam. Az idő alatt a sütő megmelegedett 210 fokosra, és a sütő
aljára helyezett vízzel teli edény megfelelő párát képezett és a megkelt
kenyeret 50 perc alatt megsütöttem. 10 perc eltelte után a sütőt
visszaállítottam 180 fokosra, hogy kellő képen átsülhessen a közepe is.
Nagyon finom, kellemes illat terjengett a konyhában,
becsalogatva a páromat, akit alig tudtam lebeszélni a forró kenyér
felvágásáról.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése