Egy sima sertés pörköltet is gazdagabbá lehet tenni, egy
kevés fantáziával. A családom férfitagjai egy jó disznópörire vágytak. Ám
legyen. Elvégre a kérésük teljesítése természetes, hiszen minden reggel megkérdezem,
mit szeretnének ebédelni, mire a legtöbbször az a válasz, - mindegy, csak
valami finomat.
Hogy vehetnék komolyan a reggeli kérdésemet, ha azt nem
készíteném el nekik, amit éppen ki is mondtak.
Tehát sertés pörkölt, akkor tehát galuska. Ha már galuska,
akkor kicsit fel kell turbózni. Mivel lenne a legegyszerűbb, természetesen
petrezselyem zölddel, de csak azért mert még a kertemben túl aprók a kapor
szálak. Azoknak is eljön az ideje, de most a tavalyi fodros petrezselyem ontja
a leveleit, őket kell használni.
Sertés pörköltet szerintem nem egy nagydolog elkészíteni.
Hozzávalók:
60 dkg sertés lapocka vagy comb
1 nagy fej vöröshagyma
2 evőkanál sertészsír
pirospaprika
só
1 db paprika
1 db paradicsom
víz
A kockára vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk a zsíron, a
tűzhelyről levéve hozzáadjuk a pirospaprikát, bele tesszük a kockára vágott
megmosott húst, kevergetve, a hús fehéredéséig pároljuk, felöntjük annyi
vízzel, hogy ellepje, bele tesszük a paprikát, és a paradicsomot, sózzuk, és amikor
a hús elfövi a levét, pótoljuk, majd ismét hagyjuk, hogy a szaft zsírjára „piruljon”.vagyis
több alkalommal is pörkölődjön. Mert ugye azért pörkölt, és nem paprikás. Természetesen készíthetjük paprikásnak is, az
is nagyon finom, csak ugye a szaft, az már más.
A lényegen nem sokat változtat. Kinek melyik jön be.
Én mivel térülök-fordulok a konyhában szívesebben készítek
pörit. Mindig kicsi vizet öntök alá, úgy főzöm.
A galuska készítése megint egy egyszerű mutatvány. Viszont a
jó galuskára oda kell figyelni. Nem szabad előre elkészíteni a tésztáját.
Mindig azután, hogy a vizet oda tettük forralni.
Tehát odatesszük a galuska főzővizét egy nagyobb fazékba, egy
akkorában, amibe kényelmesen bele tudjuk szaggatni anélkül, hogy kifusson, vagy
ne adj Isten kinyomja a vizet. Tehát egy megfelelő edényben feltesszük forrni a
vizet, azután a lisztet egy tálba tesszük.
Én mindenkinek 10 dkg lisztet számítok, de ezt ki kell
tapasztalni. Minden 10 dkg lisztre 1 tojás teszek a liszthez, csipet sót, és
annyi vizet, hogy egy ragacsos masszát, vagyis „galuska keménységű” tésztát
kapjunk. Ez megint olyan dolog, amit ki kell tapasztalni. Az a fontos, hogy
akár mivel szaggatjuk is a vízbe,- galuskaszaggató, kés és galuskafa, vagy akár
a tálból kanállal - az könnyen menjen.
Amikor forró a vizünk egy kanál sót teszünk bele, és a
galuskát beleszaggatjuk. Ha apróra szeretnénk, akkor szerezzünk be egy nokedli
szaggatót, de ha nagyobbakat szeretjük, próbáljuk meg egy nokedli szaggató
deszkáról késsel a vízbe szaggatni. Bármelyik módot is válasszuk, higgyük el
nagyon jó köretet tálalunk majd a családunknak. És a sertés vagy csirkepörkölt
legjobb körete a galuska, vagy a nokedli.
A petrezselymes galuska a következő képpen készült.
Hozzávalók:
30 kg liszt
3 db tojás
só
víz
A hozzávalókat egy tálba tesszük, és csak addig kavarjuk,
amíg összeáll. Forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk, és amikor a víz felszínére
jönnek, kiszedjük egy tésztaszűrővel, és hideg vízzel leöblítjük.
Több féle képpen hozzá kerülhet a már említett tejföl.
Adhatjuk mellé külön edényben tálaláskor. Hozzá tehetjük a pörkölthöz a főzés
befejezése előtt. Ekkor egyet rottyantunk rajta, és kész. Vagy ahogyan én
tálaltam. A galuskát forgattam át tejföllel, és erre tettem a jó szaftos húst.
Minden képpen kitűnő.
Hozzá saját termésű fejes salátát tálaltam.
Nos, jó bő lére lett engedve ez az egyszerű étel leírása, de
gondolom, egy ilyen receptet főleg azok keresnek meg, akik még csak a
szakácsművészetük elején tartanak, vagyis kezdő háziasszonyok. Nekik szeretnék
segíteni. A gyakorlottak, már fejből főzik ezeket a hagyományos ételeket.
2 megjegyzés:
Finom, gusztusos étel, és szépek a fotóid!
Én is szoktam, ugyanígy galuskával, bár a galuska szaggatása nem tartozik a kedvenc foglalatosságaim körébe. :)
Köszönöm a dicséretet.
Fotózni még csak most tanulok, de igyekszem.
Megjegyzés küldése