A csirkemell az egyik kedvenc, gyorsan elkészíthető, sokféle
képen variálható, egészséges, és ízletes. A dubarry szelet az egyik olyan, amit
szívesen készítek, de meglehetősen régen került az asztalra.
Gondoltam gyorsan meg is csinálom, hiszen
karfiol kivételével minden van itthon. A karfiol, pedig valószínűleg a
zöldségesnél lesz, tehát irány az üzlet. Tévedtem, olyan hatalmas karfiolok
sorakoztak, amit a legjobb indulattal sem vehetek meg. A közel 500 Ft-os
kilónkénti ár visszalépésre ösztönzött egy 3 kg-ot nyomó karfiol megvásárlásától.
Nyomás haza. Változik a menü.
Azért betértem a sarki kisboltba, ahol minden
kapható. Meglepetésemre, 1 kg alatti karfiolok sorakoztak a zöldséges
résznél. Gyorsan ki is választottam
egyet, és máris tekertem haza.
Az eredmény pedig délben az asztalra került, a
párom örömére.
Hozzávalók:
1 db nagyobb csirkemell filé kb 70-80 dkg (természetesen
bármilyen szelet hússal készíthetjük) sertés, marha, pulyka
1 kis fej karfiol 80-90 dkg
2,5 dl tej
2 dkg liszt
2 dkg vaj
só, bors, szerecsendió
15 dkg reszelt sajt
olaj
Elkészítés:
A csirkemelleket szeletekre vágtam, kicsit az öklömmel
ellapogattam. Ez jó alkalom a feszültség levezetésére. Sóztam borsoztam,
természetesen csak módjával.
Azután 2 evőkanál olajon fehéredési sütöttem, majd
kiszedtem a szeleteket. Ez idő alatt sós vízben a rózsáira szedett, megmosott
karfiolt megfőztem, és kiszedtem had csepegjen le róla a víz. Vigyázzunk, a
karfiol nehogy nagyon puha legyen, mert akkor szétesik, és nem lesz sem
mutatós, sem pedig igazán ízletes.
A besamelhez a vajat megolvasztom, a lisztet
kicsit megfuttatom benne, éppen csak felhabzik, és kifehéredik, ekkor felöntöm
a tejjel, és sűrűre főzöm. Ízesítem sóval, borssal, és frissen reszelt
szerecsendióval.
A tepsibe rakott hússzeletek tetején elosztom a karfiolt,
bevonom besamellel, és a reszelt sajttal alaposan megrakom a tetejét. 200 fokos
sütőben a sajt pirulásáig sütöm, majd lekapcsolom a sütőt, kicsit hagyom a
szeleteket, had pihenjenek kb. 5-6 perc.
Rizs-, vagy burgonya körettel tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése