2013. május 6., hétfő

Tavaszi kéksajtos-morzsás szelet





Ha a zsemlemorzsát friss fűszerekkel és morzsolt sajttal ízesítjük, annyira csodálatos ízeket kapunk, és az, hogy nem tocsogó olajban készül, még az egészségünknek is kedvez. Nagyon figyelni kell mit adunk magunknak és persze szeretteinknek. 

Párom, mint már többször is írtam, sajnos cukorbeteg, így igazán figyelni kell az ételek összetételére. Fontos, hogy minden legyen az ételben. zöldség, hús, kevés szénhidrát, és még kevesebb zsír.



1/2 csésze friss zsemlemorzsa
1/4 csésze morzsolt kék sajt
2 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
1 teáskanál friss rozmaring, kakukkfű
1 evőkanál olívaolaj
frissen őrölt bors és só
1 teáskanál dijoni mustár
4 szelet csirkemell, vagy pulykamell, esetleg sertés karaj, vagy marha steak


Az ilyen tepsis húsoknál fontos, hogy a hús szobahőmérsékletű legyen. Tehát vegyük ki a hűtőből, és egy fél óráig hagyjuk, hogy átvegye a levegő hőmérsékletét.
Elkészítjük a morzsát. A zöld fűszereket apróra vágjuk, és az olajjal együtt a morzsához keverjük. Ügyeljünk, hogy csak annyira legyen olajos, hogy azért morzsálódjon is. Ezt úgy hívják, földszáraz.




Ehhez a morzsához legjobb a saját magunk által készített kenyér, vagy zsemlemorzsa. Én kétnapos kenyérből szoktam készíteni, késes betéttel a robotgépben. Fontos, hogy ne legyen nagyon apró, mert akkor egyrészt nem esztétikus, másrészt nehéz lesz a morzsánk.

A húsokat enyhén sózzuk, borsozzuk, majd olajjal megkenjük a szeleteket. Óvatosan helyezzük őket a forró serpenyőbe, és süssük mindkét oldalon 1-1 percig. Miután a szeleteket kivettük, kenjük meg őket mustárral és tegyük a morzsába.

Alaposan lapogassuk rá a morzsát, hogy mindenhol érje. Egy olajjal kikent felforrósított tepsibe rakjuk, és 210 fokra előmelegített sütőbe 10 perc alatt megsütjük. 

Fontos, hogy a tepsit felforrósítsuk, mielőtt a szeleteket belerakjuk, hogy a morzsa megpiruljon, és egy kéreg alakuljon ki rajta.

Tálalás előtt hagyjuk a húst kicsit pihenni.

Hogy ne csak a friss fűszerektől legyen tavaszi jellege, tálaljuk rizibizivel, vagy csak egyszerűen zöldség körettel. 








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...