2013. május 8., szerda

Almás pite








Rebarbarás pitét szerettem volna sütni, de reggel a fiam megkért, hogy inkább lekvárt készítsek a rebarbarából egy kis finom eperrel, mert azt jobban szeretik a gyerekek.

A palóc leves után viszont valami kellett. 
A lepény nem kérdés, de akkor kerüljön tölteléknek alma bele. 

Szeretem a nagy piteformát, de jobban szeretem ezeket az apróbbakat, mert így nem kell szeletelni, nem ázik el a tölteléktől a tészta, nem kell elősütni, és még sorolhatnám az előnyeit. 

Minden esetre kell a leves után a pite.





Hozzávalók:


40 dkg sima liszt
20 dkg margarin
2 tojássárgája
cukor, csipet só
kevés víz

Töltelék:

1 kg alma
cukor
fahéj,

Egy késes betétes robotgépbe rakjuk a hozzávalókat, a víz kivételével, és pulzálva keverünk rajta, párat, amíg a margarin és a liszt teljesen összekeveredik. Ekkor annyi vizet teszünk hozzá, hogy éppen összeálljon. 

Robotgép híján a lisztet egy tálba tesszük a csipet sóval és a cukorral, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és annyi vizet, hogy összeálljon a tésztánk.

Ez kb. egy 2-3 cl , csak éppen löttyintve egyet. Szóval legyünk óvatosak.  


Az összeállított tésztát tegyük egy műanyag zacskóba, vagy csomagoljuk folpackba, és tegyük a hűtőbe, fél óra pihenésre. 
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.

Az almát megpucoljuk, és lereszeljük, kicsit hagyjuk pihenni, majd kicsavarjuk a levét. 
Ekkor adunk hozzá cukrot, és őrölt fahéjat, amivel összekeverjük. 

Készíthetjük úgy is, hogy a lereszelt almát nem csavarjuk ki, hanem összekeverjük a cukorral és az őrölt fahéjjal, majd egy lábasban megpároljuk. 

Ebben az esetben hagyjuk hűlni, az a legjobb, ha a sütést ezzel kezdjük, és csak az alma párolása után fogunk a tészta elkészítéséhez.

Én szeretem érezni az alma ízét, ezért is nem párolom azt. A forró sütőben 30 perc alatt úgyis kellő képpen megpárolódik. Ez persze csak az én véleményem.

Vagy egy nagy piteformát, vagy 12 kis piteformát kenjünk ki vajjal, és lisztezzük ki. A pihentetett tésztát fél cm vastagra nyújtsuk el, és a piteformákat béleljük ki vele. 
Én ráborítom a tésztára a formát, megnyomom, és visszafordítva megigazítom a tésztát, hogy szépen simuljon a formához. 
Ekkor az almatöltelékből egy evőkanállal mindnek a közepére halmozunk. és a maradék tésztából, amit ismét összegyúrunk, és kinyújtunk, csíkokat vágunk, amiből a kosárkák tetejére rácsot készítünk. 
Pici vízzel hígított tojássárgájával megkenünk és 180 fokra felmelegített sütőben 30 perc alatt megsütünk.

 A formában hagyjuk hűlni, majd óvatosan kivesszük, és tálaljuk.

No és az alma kicsavart levét megisszuk. 







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...