Rebarbarás pitét szerettem volna sütni, de reggel a fiam
megkért, hogy inkább lekvárt készítsek a rebarbarából egy kis finom eperrel,
mert azt jobban szeretik a gyerekek.
A palóc leves után viszont valami kellett.
A lepény nem
kérdés, de akkor kerüljön tölteléknek alma bele.
Szeretem a nagy piteformát, de
jobban szeretem ezeket az apróbbakat, mert így nem kell szeletelni, nem ázik el
a tölteléktől a tészta, nem kell elősütni, és még sorolhatnám az előnyeit.
Minden esetre kell a leves után a pite.
Hozzávalók:
40 dkg sima liszt
20 dkg margarin
2 tojássárgája
cukor, csipet só
kevés víz
Töltelék:
1 kg alma
cukor
fahéj,
Egy késes betétes robotgépbe rakjuk a hozzávalókat, a víz
kivételével, és pulzálva keverünk rajta, párat, amíg a margarin és a liszt
teljesen összekeveredik. Ekkor annyi vizet teszünk hozzá, hogy éppen
összeálljon.
Robotgép híján a lisztet egy tálba tesszük a csipet sóval és a
cukorral, a margarinnal elmorzsoljuk, hozzáadjuk a tojássárgájákat, és annyi
vizet, hogy összeálljon a tésztánk.
Ez kb. egy 2-3 cl , csak éppen löttyintve egyet. Szóval
legyünk óvatosak.
Az összeállított
tésztát tegyük egy műanyag zacskóba, vagy csomagoljuk folpackba, és tegyük a
hűtőbe, fél óra pihenésre.
Ez idő alatt elkészítjük a tölteléket.
Az almát megpucoljuk, és lereszeljük, kicsit hagyjuk pihenni,
majd kicsavarjuk a levét.
Ekkor adunk hozzá cukrot, és őrölt fahéjat, amivel
összekeverjük.
Készíthetjük úgy is, hogy a lereszelt almát nem csavarjuk ki,
hanem összekeverjük a cukorral és az őrölt fahéjjal, majd egy lábasban
megpároljuk.
Ebben az esetben hagyjuk hűlni, az a legjobb, ha a sütést ezzel
kezdjük, és csak az alma párolása után fogunk a tészta elkészítéséhez.
Én szeretem érezni az alma ízét, ezért is nem párolom
azt. A forró sütőben 30 perc alatt úgyis kellő képpen megpárolódik. Ez persze
csak az én véleményem.
Vagy egy nagy piteformát, vagy 12 kis piteformát kenjünk
ki vajjal, és lisztezzük ki. A pihentetett tésztát fél cm vastagra nyújtsuk el,
és a piteformákat béleljük ki vele.
Én ráborítom a tésztára a formát,
megnyomom, és visszafordítva megigazítom a tésztát, hogy szépen simuljon a
formához.
Ekkor az almatöltelékből egy evőkanállal mindnek a közepére
halmozunk. és a maradék tésztából, amit ismét összegyúrunk, és kinyújtunk,
csíkokat vágunk, amiből a kosárkák tetejére rácsot készítünk.
Pici vízzel
hígított tojássárgájával megkenünk és 180 fokra felmelegített sütőben 30 perc
alatt megsütünk.
A formában hagyjuk hűlni, majd óvatosan kivesszük, és
tálaljuk.
No és az alma kicsavart levét megisszuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése