Fontos hogy a táplálékunk az egészségünket szolgálja.
Tudom, sokan viszolyognak a belsőségek fogyasztásától, gyanakodva méregetik
őket.
Pedig a máj amellett, hogy nagyon finom, nagyszerű vitaminforrás. Bőven van
benne A-vitamin, B és C-vitamin, sőt nagyszerű kálium és kalciumforrás. Ezen
kívül tartalmaz folsavat, vasat, és cinket is.
Tehát fontosnak tartom, hogy az étrendünk tartalmazzon
májat is. Sokkal jobb, ha természetes közegből nyeri a
tápanyagot, mint ha szintetikus táplálék kiegészítőket habzsolnánk.
Nem heti, de havi rendszerességgel elkészítem a
családomnak a májat.
Mivel egyre több újburgonya jelenik meg a piacon, aminek
az íze tovább fokozza a jól elkészített belsőség élvezeti értékét, adott, hogy
egy kis resztelt máj kerüljön az asztalunkra, finom főtt köményes
újburgonyával.
Hozzávalók:
60 dkg sertés vagy borjúmáj
2 nagy fej vöröshagyma
olaj
só,bors, pirospaprika
A májat megmosom, megszárítom, és vékony csíkokra
szeletelem. Szeletelés közben a vastag ereket eltávolítom, mivel attól rágós
lenne az étel.
A vöröshagymát nagy kockákra vágom, és az olajjal
felteszem párolódni. Akkor jó, ha a széle elkezd karamelizálódni, ekkor adom
hozzá, a vékonyra szeletel májat.
Igyekezzünk inkább nagyobb serpenyőt
választani, hogy a beletett máj egy sorba lehessen, hogy ne ereszthessen levet,
hanem süljön. Ha nincs rá lehetőség, akkor inkább több részletben süssük meg.
Amikor elkészül, akkor a szétvágott máj már nem ereszt véres levet, hanem kívülről
barnás, belülről szép rózsaszínű lesz. Ekkor borsozzuk, és pirospaprikát
szórunk rá. Sózása tálalás előtt történjen, hogy ne keményedjen meg addig.
Hasábra vágott, köménymagos, sós vízben főtt burgonyával
tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése