2013. május 26., vasárnap

Resztelt máj






Fontos hogy a táplálékunk az egészségünket szolgálja. Tudom, sokan viszolyognak a belsőségek fogyasztásától, gyanakodva méregetik őket.
Pedig a máj amellett, hogy nagyon finom, nagyszerű vitaminforrás. Bőven van benne A-vitamin, B és C-vitamin, sőt nagyszerű kálium és kalciumforrás. Ezen kívül tartalmaz folsavat, vasat, és cinket is.
Tehát fontosnak tartom, hogy az étrendünk tartalmazzon májat is. Sokkal jobb, ha természetes közegből nyeri a tápanyagot, mint ha szintetikus táplálék kiegészítőket habzsolnánk.

Nem heti, de havi rendszerességgel elkészítem a családomnak a májat. 
Mivel egyre több újburgonya jelenik meg a piacon, aminek az íze tovább fokozza a jól elkészített belsőség élvezeti értékét, adott, hogy egy kis resztelt máj kerüljön az asztalunkra, finom főtt köményes újburgonyával.






Hozzávalók:

60 dkg sertés vagy borjúmáj
2 nagy fej vöröshagyma
olaj
só,bors, pirospaprika


A májat megmosom, megszárítom, és vékony csíkokra szeletelem. Szeletelés közben a vastag ereket eltávolítom, mivel attól rágós lenne az étel.

A vöröshagymát nagy kockákra vágom, és az olajjal felteszem párolódni. Akkor jó, ha a széle elkezd karamelizálódni, ekkor adom hozzá, a vékonyra szeletel májat.

 Igyekezzünk inkább nagyobb serpenyőt választani, hogy a beletett máj egy sorba lehessen, hogy ne ereszthessen levet, hanem süljön. Ha nincs rá lehetőség, akkor inkább több részletben süssük meg. 

Amikor elkészül, akkor a szétvágott máj már nem ereszt véres levet, hanem kívülről barnás, belülről szép rózsaszínű lesz. Ekkor borsozzuk, és pirospaprikát szórunk rá. Sózása tálalás előtt történjen, hogy ne keményedjen meg addig. 


Hasábra vágott, köménymagos, sós vízben főtt burgonyával tálaljuk.






Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...