2013. május 3., péntek

Gombás-sajtos tepsis karaj, petrezselymes pirított burgonyával, fokhagymás uborkasalátával












A recept címe hosszú, de az elkészítése gyors.

Nagyon egyszerű, de nagyon tartalmas ebéd sikerült az itthon lévő alapanyagokból.  Egyedül az uborkát kellett hozzá beszerezni, ami ugye nem egy nagydolog, de nem ehetünk mindenhez fejes salátát. Néha kell valami más is.


Hozzávalók:

8 szelet karaj
só, bors,
1 evőkanál olaj

30 dkg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
só, bors
10 dkg füstölt sajt

60 dkg burgonya
só, olaj, petrezselyemzöld

1 nagy kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
só, joghurt, kapor


A karaj szeleteket kicsit kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk, és egy tepsibe tesszük, amit kikentünk olajjal. Fóliával befedjük, és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük. Ez alatt elkészítjük a gombát.

A vörös hagymát szálasra vágjuk, a gombát vékonyra, és 2 evőkanál olajon megfonnyasztjuk előbb a hagymát, majd a gombát is hozzáadjuk. Amikor mindkettő puhára párolódott sózzuk, borsozzuk. A húsról levesszük a fóliát, a szeleteket megforgatjuk, a gombát rátesszük a húsokra, a tetejére reszelt sajtot rakunk, és visszatoljuk a sütőbe újabb 15-20 percre, vagy amíg a sajt szépen meg nem pirul.






A sütőt kikapcsoljuk, és 5 percig hagyjuk a húsokat pihenni, majd kivesszük, és petrezselymes pirított burgonyával tálaljuk, amit a következő képpen készítünk el.





A burgonyát megpucoljuk, és nagyobb kockára vágjuk. Sóval és vízzel feltesszük főni. Legyünk óvatosak, ne főzzük túl a burgonyát, mert akkor csúnyán szétmállik, és az már nem esztétikus. Tehát amikor a burgonya vize felforr, attól számítva 8-10 perc fövés bőven elegendő. Ekkor leszűrjük, és egy serpenyőben felforrósított olajba tesszük, és gyors rázással lepirítjuk. A pirítás vége előtt, az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ezután tálaljuk.

Uborkasalátát készítettem hozzá, a már említett okból. Kell a változatosság.



Az uborkát megmosom, és meghámozom. Amióta rosszul lettem az uborkától, amit héjastól és mosatlanul ettem meg, nagyon óvatosan bánok ezzel a zöldséggel. Majd ha már lesz saját termésem, gondolom, bátrabban nyúlok hozzá, de addig marad az óvatosság.

Szóval miután megszabadítom a héjától, vékonyan felszeletelem, és egy csipet sóval megsózom. 

Néhány percet hagyom pihenni, és enyhén kicsavarom a levétől. Két gerezd fokhagymát megpucolok, és fokhagyma nyomon átnyomok, majd hozzákeverem az uborkához. 

Tálaláskor joghurttal elkeverem, és megszórom apróra vágott kaporral. 








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...