A recept címe hosszú, de az elkészítése gyors.
Nagyon egyszerű, de nagyon tartalmas ebéd sikerült az
itthon lévő alapanyagokból. Egyedül az
uborkát kellett hozzá beszerezni, ami ugye nem egy nagydolog, de nem ehetünk
mindenhez fejes salátát. Néha kell valami más is.
Hozzávalók:
8 szelet karaj
só, bors,
1 evőkanál olaj
30 dkg csiperkegomba
1 fej vöröshagyma
só, bors
10 dkg füstölt sajt
60 dkg burgonya
só, olaj, petrezselyemzöld
1 nagy kígyóuborka
2 gerezd fokhagyma
só, joghurt, kapor
A karaj szeleteket kicsit kiklopfoljuk, sózzuk,
borsozzuk, és egy tepsibe tesszük, amit kikentünk olajjal. Fóliával befedjük,
és 200 fokos sütőben 20 percig sütjük. Ez alatt elkészítjük a gombát.
A vörös hagymát szálasra vágjuk, a gombát vékonyra, és 2
evőkanál olajon megfonnyasztjuk előbb a hagymát, majd a gombát is hozzáadjuk.
Amikor mindkettő puhára párolódott sózzuk, borsozzuk. A húsról levesszük a
fóliát, a szeleteket megforgatjuk, a gombát rátesszük a húsokra, a tetejére
reszelt sajtot rakunk, és visszatoljuk a sütőbe újabb 15-20 percre, vagy amíg a
sajt szépen meg nem pirul.
A sütőt kikapcsoljuk, és 5 percig hagyjuk a húsokat
pihenni, majd kivesszük, és petrezselymes pirított burgonyával tálaljuk, amit a
következő képpen készítünk el.
A burgonyát megpucoljuk, és nagyobb kockára vágjuk. Sóval
és vízzel feltesszük főni. Legyünk óvatosak, ne főzzük túl a burgonyát, mert
akkor csúnyán szétmállik, és az már nem esztétikus. Tehát amikor a burgonya
vize felforr, attól számítva 8-10 perc fövés bőven elegendő. Ekkor leszűrjük,
és egy serpenyőben felforrósított olajba tesszük, és gyors rázással lepirítjuk.
A pirítás vége előtt, az apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ezután
tálaljuk.
Uborkasalátát készítettem hozzá, a már említett okból.
Kell a változatosság.
Az uborkát megmosom, és meghámozom. Amióta rosszul lettem
az uborkától, amit héjastól és mosatlanul ettem meg, nagyon óvatosan bánok
ezzel a zöldséggel. Majd ha már lesz saját termésem, gondolom, bátrabban nyúlok
hozzá, de addig marad az óvatosság.
Szóval miután megszabadítom a héjától, vékonyan
felszeletelem, és egy csipet sóval megsózom.
Néhány percet hagyom pihenni, és enyhén
kicsavarom a levétől. Két gerezd fokhagymát megpucolok, és fokhagyma nyomon
átnyomok, majd hozzákeverem az uborkához.
Tálaláskor joghurttal elkeverem, és megszórom
apróra vágott kaporral.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése