2013. május 17., péntek

Sajtos tarja










Mi sem egyszerűbb annál, mint hogy egy jó szaftos hús kerüljön az asztalunkra. 
Nem kell mindig a sovány húsokat enni. A tarja, valljuk be őszintén, az egyik legjobb része a sertésnek. A sovány és a zsíros részek, pont a megfelelő mennyiségben találhatóak meg benne. Ha ezt az ételt adjuk a párunknak, bizonyára nem fogja azt gondolni, hogy mindenképp át akarjuk formálni a testét, és az ízlését.




Azért ha módunk, és lehetőségünk van rá válasszunk mangalica tarját, abban ugyanis sokkal kelesebb koleszterint talál a szervezetünk, így egészségesebb a fogyasztása.

Hozzávalók:
4 személyre

4 szelet közepesen vastag tarja
só, bors, Vega mix fűszerkeverék
4 dl tejföl
20 dkg füstölt sajt
½ dl olaj

A megmosott hússzeleteket papírtörlővel letörölgetjük, sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk, a Vega mixel. 



Ha nem Vega mixet használunk, hanem más ételízesítőt, - mert mondjuk, még nem cseréltük le a másikat – a sózással legyünk óvatosak, sőt valószínű nincs rá szükség, mert a vegeta és a delikát nagy mennyiségben tartalmaz hozzáadott sót, sőt egyéb nem kívánatos anyagokat is. 

Egyszóval kerüljük a használatukat, és inkább a természetes, só nélküli keverékeket helyezzük előtérbe. 

Miután beszórjuk, hagyjuk, kb 1 órát a hűtőben, had vegye át a hús a fűszerek ízét.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük, és egy tepsit kiolajozunk.
A pihentetett hús a tepsibe tesszük, és egy alufóliával letakarjuk. 20-25 percre a sütőbe tesszük, ezután levesszük a fóliát, és megpirítjuk az egyik oldalát. 




Amikor kellőképpen átsült, megfordítjuk, ennek az oldalnak is adunk annyi időt, hogy kicsit megpiruljon, és a sütőből kivéve a húsok tetejére halmozzuk a reszelt sajt – tejföl keverékét, majd a sütőbe vissza tesszük annyi időre, hogy a sajt ráolvadjon, és kicsit megpiruljon. 

A sütőből kivéve, petrezselymes újburgonyával, és idénysalátával tálaljuk.







Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...