2013. május 13., hétfő

Friss kecskesajt









Hétfő, piac. Ez már megszokott, hiszen imádok piacra járni, ilyenkor tavasszal minden új zöldségre rá tudok kattanni, de most egészen más foglalkoztatott. 
Tejet kerestem. Mégpedig kecsketejet. Nem egy olcsó mulatság, de a sajt, ami belőle készül mindenért kárpótol. Amikor kecskét tartottunk, fel sem tűnt, milyen sok finomság készíthető belőle, csak most mikor már évek óta a bolti sajtot esszük, most érezzük igazán a hiányát. A frissen készült kecskesajtnak pedig nincs párja. Mindegy, hogy fűszerezzük, vagy csak natúr készítjük, annyira rá lehet, szokni, mintha narkotikum lenne. Pedig csak az egészségünknek teszünk jót vele.





Ahogy én készítem, nagyon egyszerű, és viszonylag gyors. Régebben, mikor szinte korlátlan mennyiségben adták a tejet a kecskéink, sok félét készítettem. Volt olyan, ami hosszabb ideig érlelődött, hiszen a hosszabb érlelés után adta a legjobb ízt, viszont a friss sajtok a krémességükkel, a lágyságukkal, és a gyorsaságukkal mindig is jobban illettek a háztartásunkhoz. Régen nagyon sok túrót is készítettem, amit ma szintén vásárolni vagyok kénytelen.

Hozzávalók

2-3 liter kecsketej
1 mokkás kanál Pepsin (oltó)
½ dl víz

Van, aki először felmelegíti a tejet 74 fokosra, hogy az által sterilizálja. 
A hosszabb érlelésű sajtoknál én is így teszek. 70-74 fokon tartom a hőmérsékletet 30 percig. Ezután hagyom visszahűlni 37 fokosra és ezután oltom be. Viszont ez esetben valamilyen kultúrát is hozzá kell adni a pasztörizált tejhez, hogy milyen legyen az a készíteni kívánt sajttól függ.

Most viszont friss sajtot készítek, ehhez nem tartom szükségesnek, ugyanis ismerem a termelőt, tudom, mennyire tiszta körülmények között tartja az állatait, és tudom milyen nagy tisztasággal fejnek.

A fél deci vízben feloldom a tejoltót, és a 37 fokosra melegített tejhez öntöm. Keverem kicsit, azután az edényt lefedem, és hagyom „dermedni” . Ez kb 30 perc. Ekkor az alvadékot felvágom egyenlő négyzetekre, és alámelegítek. Elektromos tűzhelyen, 3-as fokozaton, melegítem kb 50 fokosra. 
Akkor jó, amikor láthatóan megváltozik az állaga. Nem Halloumit szeretnék csinálni, tehát amikor a savót feladja, és az állaga kezd megváltozni, félre húzom és hagyom pihenni, majd az elkészített sajtformába merem, és hagyom a savót lecsepegni. Egy negyed órára nehezéket teszek rá, ezáltal kicsit összepréselődik, amikor jónak találom az állagot, minden oldalát bekenem sóval. Ne használjunk adalékos sót, csak natúr adalékoktól mentes asztali sót.

Ha fűszerezni is akarjuk, akkor, amikor kivesszük a savóból, akkor keverjük bele a fűszereket. Ez lehet snidling, rozmaring, fokhagyma, petrezselyem, akár durvára tört bors, vagy kömény, akár medvehagyma, illetve amit csak szeretünk. Azután tesszük a formába a bekevert alvadékot. Készíthetünk kérget neki, zöldfűszerekből, de durvára tört borsból, pirospaprikából. 
Csak a fantáziánk szab határt.
Ízesítéstől függően fogyasztható, 1-2 óra amíg az ízek összeérnek, de a legjobb íz 12-24 óra után várható.





















Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...