Az olasz, és olaszos ételek egyik gasztronómiai csodája a
lasagne. A szósz, a besamel, a tészta és a sajt csodálatos harmóniát alkot. Nem
először készítem, és nem is utoljára. Most viszont teljes kiőrlésű lisztet
használtam, mert a friss tészta szerintem ebből a legízletesebb a mártással
készülő ételekhez.
Hozzávalók:
30 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
3 db egész tojás
1 evőkanál olívaolaj
A hozzávalókat alaposan összegyúrjuk, sima és fényes
legyen, majd letakarva 30 percig pihentetjük. Ekkor 6 darabra vágjuk, és a
tésztagéppel a 6-os fokozatig nyújtjuk. Természetesen nyújtófával is el lehet
nyújtani.
Én nem vagyok annak a mestere, így marad a gép. Legyen a
tésztánk egyenletesen vékony, vágjuk fel akkora darabokra, hogy majd a tepsibe
tudjuk rétegezni. Én erre 23 cm széles tepsit szoktam használni, olyat, aminek
elég magas a pereme.
Míg a tésztánk pihen, az idő alatt elkészítjük a
besamelt.
Hozzávalók:
2 evőkanál vaj
2 evőkanál liszt
5 dl tej
só, bors, szerecsendió
A vajban a lisztet világosra pirítjuk, és felöntjük a
hideg tejjel, csomómentesre keverjük, sózzuk, borsozzuk, és őrölt szerecsendióval
ízesítjük. Alaposan kiforraljuk, kb 5
perc, hogy ne legyen liszt íze.
Én most a már korábban elkészített fokhagymás-paradicsomos
tésztaszószt használtam. Két üveggel bontottam, hogy megfelelő mennyiség legyen.
A recept itt olvasható.
Hozzávalók:
50 dkg darált csirke, pulyka, vagy sertéshús
2 üveg tésztaszósz (6,5 dl)
30 dkg reszelt sajt a szóráshoz
Ha frissen gyúrom a tésztát a lasagne-hez nem főzöm meg
előre, csupán a következő képpen rétegezem. A tepsi aljára olíva olajat teszek,
csak keveset, inkább csak átkenem vele az alját. Beborítom egy sor tésztával.
Erre a húsos mártásból, majd a besamelből következik egy sor, meghintem reszelt
sajttal, azután ismét tészta, majd szósz, azután besamel és sajt következik. Az
utolsó réteg tésztára besamelt teszek csak, és alaposan megszórom reszelt
sajttal, és a 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütöm.
Azután kicsit
hagyom visszahűlni, és szeletelve tálalom.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése