Azon gondolkozom, mi lehet az oka annak, hogy már a
rajongásig szeretem a citromot. Ha a csokoládé és a citrom közül kellene választani,
azt hiszem, én a citromot választanám, bár óriási dilemma, hiszen a csokoládét
is nagyon szeretem.
Pesten dolgoztam, amikor az első citromos csirkét
kóstoltam. Kellemes íze sokáig megmaradt emlékeimben, mígnem egyik
szabadnapomon megleptem magam egy jó adag saját készítésű citromos csirkével.
Recept nem lévén, a fantáziámra kellett hagyatkoznom, és azóta is így készítem.Finomabb lett, mintha Martha Stewart, vagy maga Sthal Judit készítette volna.
A comb az egyik legfinomabb része a csirkének. Sütve vagy
párolva, valamilyen körettel tökéletes ebéd vagy vacsora válik belőle. Most én
is ezt a részét választottam a citromos csirkéhez.
Mivel nem csak a sima héjú citromot lehet kapni, hanem
azokat a békebeli rücskös héjú gyümölcsöket is, ami sokkal ízletesebb,
vastagabb a héja és talán éppen ehhez az ételhez lett kitalálva. Vagy az étel
lett hozzá kitalálva?
Hozzávalók
4 csirkecomb
1 nagy vagy 2 kisebb citrom alaposan megmosva
4 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só, bors, olíva olaj
Egy hőálló edény alját kiolajozunk, és beletesszük a bőrével
lefelé fordított, sózott, borsozott csirkecombokat. Fóliával lefedjük, és 15
percre a 210 fokosra előmelegített sütőbe tesszük. 15 perc után a fóliát
eltávolítjuk, megfordítjuk a combokat és hozzáadj a citromot, és a megpucolt,
felnyolcadolt hagymákat, a szeletelt fokhagymát, a felkarikázott citromot, majd visszatolva a sütőbe,
megpirítjuk a tetejét, azután a húst megfordítjuk, és a bőrös oldalát is
ropogósra sütjük.
Közben 1 kg újburgonyát megpucolunk, és kevés olajon,
serpenyőben megsütjük. A megpuhult, megpirult burgonyára jó sok apróra vágott
petrezselyem zöldet szórunk, sózzuk, és már nem sütjük tovább, csak alaposan
átforgatjuk.
A hús mellé tálaljuk. Idény salátát adunk hozzá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése