Telkibányán ettem először palóc leves. Egy nyári tábor úgy sikeredett, hogy
az első naptól az utolsó napig szakadt az eső. Nem tudtunk menni szinte sehova,
így a nap nagy részét a konyhába töltöttem, ott segédkeztem a tábor
szakácsának, akit nagy tisztelet övezett.
Nem is csoda, hiszen a gyerekeknek
főzött az iskolai menzán, és nem is akárhogyan.
Pali bácsit a mai napig
emlegetjük, és ezzel bizonyára nem csak mi vagyunk így. Bár akkor még nem
nagyon érdekeltek a fortélyok, a receptek, hiszen mit is csináltunk, gyorsan
felkeltünk elintéztük a reggeli rutint, a gyerekeket útba indítottuk, majd
rohantunk dolgozni, aztán irány a gyerekért, gyors bevásárlás, még gyorsabb vacsorakészítés,
közben a gyerekek a leckét mondták fel, majd fürdés, mese, fekvés, és ez hétfőtől
péntekig folyamatosan hétről-hétre, évről-évre. Annyira bánom, hogy akkor nem
faggattam ki a készítés csinnyát-bínnyát, ezekre mind magamnak kellett
rájönnöm. De sikerült.
Hozzávalók
40 dkg sertéslapocka
50 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa és
fehérrépa vegyesen
1-1 zöldpaprika és paradicsom
1 vöröshagyma
1/2 dl olaj
2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
tárkony
őrölt bors
majoránna
csipet kömény
őrölt paprika
1 csokor petrezselyem
só
2-3 dl tejföl
1 evőkanál liszt
2 evőkanál ecet
Elkészítés:
Úgy kezdem, mint egy pörköltöt. A vöröshagymás kockára vágom, az olajon
megfonnyasztom. Hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, a pirospaprikát és a
kockára vágott húst. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Sózom, borsozom, és a fűszereket
hozzáadom, félpuhára főzöm.
Ekkor beleteszem a zöldbabot, a kockára vágott
répát, és a petrezselyem gyökeret, felöntöm vízzel, és 10 perc után beleteszem
a burgonyát, és készre főzöm. 1 tojásból és 10 dkg lisztből galuskát kavarok,
amit beleszaggatok a levesbe.
Főzöm öt percig, majd a tejfölt a kanál liszttel
simára keverem, a levesből, merített lével felhígítom, és beleöntöm a többi
levesbe. 10 percig ismét főzöm, hogy a lisztes habarással forrjon, és ez által
a liszt ízét elveszítse.
Megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük a felsorolt
fűszerekkel. 2 kanál ecettel kellemesen pikánssá savanyítjuk.
Apróra vágott
petrezselyemmel megszórjuk, és tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése