2013. május 7., kedd

Palóc leves





Telkibányán ettem először palóc leves. Egy nyári tábor úgy sikeredett, hogy az első naptól az utolsó napig szakadt az eső. Nem tudtunk menni szinte sehova, így a nap nagy részét a konyhába töltöttem, ott segédkeztem a tábor szakácsának, akit nagy tisztelet övezett. 
Nem is csoda, hiszen a gyerekeknek főzött az iskolai menzán, és nem is akárhogyan. 
Pali bácsit a mai napig emlegetjük, és ezzel bizonyára nem csak mi vagyunk így. Bár akkor még nem nagyon érdekeltek a fortélyok, a receptek, hiszen mit is csináltunk, gyorsan felkeltünk elintéztük a reggeli rutint, a gyerekeket útba indítottuk, majd rohantunk dolgozni, aztán irány a gyerekért, gyors bevásárlás, még gyorsabb vacsorakészítés, közben a gyerekek a leckét mondták fel, majd fürdés, mese, fekvés, és ez hétfőtől péntekig folyamatosan hétről-hétre, évről-évre. Annyira bánom, hogy akkor nem faggattam ki a készítés csinnyát-bínnyát, ezekre mind magamnak kellett rájönnöm. De sikerült.



Hozzávalók
40 dkg sertéslapocka
50 dkg zöldbab
30 dkg burgonya
20 dkg sárgarépa és fehérrépa vegyesen
1-1 zöldpaprika és paradicsom
vöröshagyma
1/2 dlhttp://gemadhu.hit.gemius.pl/redot.gif?l=8/id=olKb6T8ziOJ0RISupImrKMdvfZuwy.uHjf.0kuYKgCP.g7/stparam=nddeiwlrwr/fastid=1224979098645832145http://ghu.hit.gemius.pl/_%5bTIMESTAMP%5d/redot.gif?id=AqKbi6bLQ.bxmtdrQeAej5ZznO3RANhtT1BN5smDSYz.67/fastid=2305843009233997584/stparam=smkrlnlkrg olaj
2-3 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
tárkony
őrölt bors
majoránna
csipet kömény
őrölt paprika
1 csokor petrezselyem
2-3 dl tejföl
1 evőkanál liszt
2 evőkanál ecet

Elkészítés:
Úgy kezdem, mint egy pörköltöt. A vöröshagymás kockára vágom, az olajon megfonnyasztom. Hozzáadom a szétnyomott fokhagymát, a pirospaprikát és a kockára vágott húst. Annyi vizet öntök rá, hogy ellepje. Sózom, borsozom, és a fűszereket hozzáadom, félpuhára főzöm. 
Ekkor beleteszem a zöldbabot, a kockára vágott répát, és a petrezselyem gyökeret, felöntöm vízzel, és 10 perc után beleteszem a burgonyát, és készre főzöm. 1 tojásból és 10 dkg lisztből galuskát kavarok, amit beleszaggatok a levesbe.
 Főzöm öt percig, majd a tejfölt a kanál liszttel simára keverem, a levesből, merített lével felhígítom, és beleöntöm a többi levesbe. 10 percig ismét főzöm, hogy a lisztes habarással forrjon, és ez által a liszt ízét elveszítse. 
Megkóstoljuk, ha szükséges utána ízesítjük a felsorolt fűszerekkel. 2 kanál ecettel kellemesen pikánssá savanyítjuk. 
Apróra vágott petrezselyemmel megszórjuk, és tálaljuk.





Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...