2012. október 9., kedd

Tigris zsemle







Nehezen barátkoztam meg a házi zsemlekészítéssel, de egyre szívesebben készítem, sőt kísérletezni is van kedvem. Ennek az eredménye a tigris zsemle, ami igazán finomra sikerült.


Hozzávalók


tészta: 

4,5 csésze liszt 
1,5 csésze meleg tej 
1/2 pohár meleg víz 
3 evőkanál olaj 
2,5 evőkanál cukor 
2 teáskanál só 
1,5 evőkanál szárított élesztő

Tetejére 

1 csésze langyos víz 
1 evőkanál száraz élesztő 
1,5 evőkanál cukor 
1/2 teáskanál só 
2 evőkanál növényi olaj 
1,5 csésze rizs liszt 


Elkészítés: 

4 csésze lisztet, a cukrot, sót, és az élesztőt egy nagy tálban összekeverjük. A közepébe mélyedést készítünk, beletesszük az olajat, tejet, és a vizet. Az ujjainkkal lassan elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha túl folyós, hozzáadjuk a maradék lisztet, és puha tésztává gyúrjuk. Azután nedves konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
Egy tálban bekészítjük a rizslisztet, sót, cukrot, és az élesztő. Összekeverjük az olajjal és a vízzel. Ezt a keveréket is hagyjuk kelni legalább 10 percig.
Ha a tésztánk megkelt, nagy tojás nagyságú gombócokat szaggatunk belőle, megformázzuk zsemle alakúra. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, kicsit a tetejét megnyomjuk, és nem túl vastagon bevonjuk a rizslisztes keverékkel. Hagyjuk további 10-15 percig kelni, majd 200-210 fokra melegített sütőben 10-15 perc alatt szép, aranyszínűre sütjük.




Rizslisztes keverékkel a tetején





Hagyjuk kihűlni
















4 megjegyzés:

duende írta...

Hű de nagyon... tigriccs! :) Ki kell próbálnom, van is rizslisztem egy kevés! Eszméletlen jól néz ki Zsóka!

Zsóka írta...

Köszi a dicséretet.

Egy kevés maradt a rizslisztes keverékemből, azzal kenyeret fogok sütni. Addig is pihen a hűtő aljában.

N.D. írta...

bocsi, gyönyörűek a zsömik, de tigris a kedvenc állatom és az csíkos, ez inkább zsiráf zsemle.

Zsóka írta...


Nagyon örülök, hogy tetszik.
Valóban a tigris csíkos, de ezzel a névvel nem én ajándékoztam meg a zsömléket, ha jól tudom, ezzel a fajta "technikával" készült kenyér féleket hívják így.

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...