Tegnapi rokonlátogatásunk után valami nagyon könnyű ebédre
vágytam. Bár a sertéshús nem tartozik ezek közé, én mégis egy darab dagadót
készítettem, fűszeresen. Persze csak azért, mert ennek nem az emésztése könnyű, hanem az elkészítése. És ez ma nagyon fontos volt. Csak beteszem a sütőbe, és semmi felesleges fáradozás, mégis mindenkinek ízlik.
Hozzávalók
1,5 kg sertésdagadó
1-1
mokkáskanál koriandermag, köménymag, egész bors,
őrölt fahéj,
1-2
szem szegfűszeg
só
A húst kétujjnyi darabokra vágjuk, a fűszereket megőröljük, sóval
összekeverjük, és ezzel alaposan bedörzsöljük.
Olajozott tepsibe rakjuk, alufóliával beborítjuk, és 200
fokos sütőben megsütjük. ½ óra múlva a fóliát eltávolítjuk, ha elég puha a
húsunk, akkor pirosra sütjük, ha nem találjuk elég puhának, tegyük rá vissza a
fóliát és pároljuk tovább. Butaság lenne azt mondani, hogy ennyi és ennyi idő
múlva kész, mert minden húsnak más- és más időre van szüksége. Sok mindentől
függ. Az állat korától, fajtájától, attól, hogy mivel táplálták, és így tovább.
Amikor a húsunk megsült, még egy 10 percet pihentessük a kikapcsolt
sütőben, majd szedjük ki és a pecsenye levéből készítsünk mellé mártást.
Egy serpenyőben forrósítsuk fel, adjunk hozzá két evőkanál
valamilyen finom ecetet, esetleg bort, 2 evőkanál mustárt, kevés vizet, és
addig forraljuk, amíg besűrűsödik.
Én egészben sült burgonyát készítettem mellé. Egyforma
burgonyákat megpucoltam, és 2-3 mm-enként bevagdostam úgy, hogy azért egyben
maradjanak. Sóztam, borsoztam, olíva olajjal meglocsoltam, vajdarabokat tettem
a tetejére, és 45 perc alatt 200 fokon megsütöttem.
Amikor a húst ellenőriztem, akkor tettem mellé a burgonyát.
Egyszerre lettek készen.
Uborkasalátával kínáltam.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése