Köszönöm, hogy eljöttél hozzám, érezd jól magad! Nézelődj, keresgélj kedvedre!
A főzés alkotás, ha alkotsz, szükséged van visszajelzésre. Ha tetszik amit látsz, vagy kipróbálod valamelyik étel elkészítését, esetleg van olyan amit fontosnak tartasz, oszd meg velem és a kedves idelátogató vendégekkel.

2012. október 23., kedd

Zöldparadicsom chutney










Imádom a chutney-t. Amióta megkóstoltam, egyszerűen nem tudok ellenállni. Persze nem is akarok. Rengeteg zöld paradicsom van még a kertben. Pár nap alatt fel kell dolgozni, mert jön a hideg. A mai plusz az ebédhez ebből a mellőzött zöldségből készült. Elmondhatatlanul finom, érdemes kipróbálni.







1  ½  kg teljesen zöld paradicsom
1 kg fanyar alma
2 csésze mazsola,
 1 1/2 csésze kockára vágott hagyma
2 teáskanál finomra darált fokhagyma
2 csésze világos barna cukor
1 csésze kristálycukor
2 teáskanál asztali só
1 1/2 csésze almaecet, plusz egy kicsit több, ha szükséges
3-4 evőkanál finomra darált friss gyömbér, ízlés szerint
1 1/2 evőkanál mustármag
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál finomra aprított friss, erős piros paprika, vagy 1/2 teáskanál szárított pirospaprika-pehely, vagy 1/4 teáskanál őrölt csípős piros Cayenne-bors 


A megmosott zöld paradicsomot és az almákat felkockázzuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, beletesszük a cukrot, és a barna cukrot  (a barna cukor helyett használhatunk mézet is) sózzuk, hozzáadjuk az ecetet. A fűszereket ledaráljuk, és azt is belekeverjük. Hozzáadjuk a durvára vágott mazsolát, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ez az idő 3-40 perc. Közben kavarjuk, hogy a cukor miatt le ne égjen. Kellemes édes-savanyú csípős ízesítőt kapunk









6 megjegyzés:

Lukrécia Borgia írta...

Kedves Zsóka!
Most készítem, az illata már most remek. :) Remélem a végeredmény is olyan kiváló lesz, mint amilyennek elképzeltem.
További jó alkotást, köszönöm a receptet!
Üdv:
Zsófi

Zsóka írta...

Ebben nem fogsz csalódni

Lukrécia Borgia írta...

Háááát teljes volt a siker! Így kénytelen leszek a maradék 5 kiló paradicsomot is így elkészíteni, mivel Sáskácskáim ma egy irdatlan nagy adag chutney-t pusztítottak el, és nagyon lelkesen vállalkoznak erre a továbbiakban is. :) Szóval csúcs a recept, köszönöm szépen. :)

Zsóka írta...

Ugye mondtam.

Lukrécia Borgia írta...

Elkészült a másik 5 kilónyi pariból a chutney, Megosztottam Facebookon az oldaladat, mert annyira jól sikerült ismét, hogy ezt mindenkinek ki kell próbálnia. Azóta már számos recidet kinéztem elkövetésre. Köszönöm a sok hasznos ötletet. További jó alkotást kívánok!
Zsófi

Zsóka írta...

Nagyon örülök, és gyere, szívesen látlak.