2012. október 23., kedd

Zöldparadicsom chutney










Imádom a chutney-t. Amióta megkóstoltam, egyszerűen nem tudok ellenállni. Persze nem is akarok. Rengeteg zöld paradicsom van még a kertben. Pár nap alatt fel kell dolgozni, mert jön a hideg. A mai plusz az ebédhez ebből a mellőzött zöldségből készült. Elmondhatatlanul finom, érdemes kipróbálni.







1  ½  kg teljesen zöld paradicsom
1 kg fanyar alma
2 csésze mazsola,
 1 1/2 csésze kockára vágott hagyma
2 teáskanál finomra darált fokhagyma
2 csésze világos barna cukor
1 csésze kristálycukor
2 teáskanál asztali só
1 1/2 csésze almaecet, plusz egy kicsit több, ha szükséges
3-4 evőkanál finomra darált friss gyömbér, ízlés szerint
1 1/2 evőkanál mustármag
2 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál finomra aprított friss, erős piros paprika, vagy 1/2 teáskanál szárított pirospaprika-pehely, vagy 1/4 teáskanál őrölt csípős piros Cayenne-bors 


A megmosott zöld paradicsomot és az almákat felkockázzuk, hozzáadjuk a vöröshagymát, fokhagymát, beletesszük a cukrot, és a barna cukrot  (a barna cukor helyett használhatunk mézet is) sózzuk, hozzáadjuk az ecetet. A fűszereket ledaráljuk, és azt is belekeverjük. Hozzáadjuk a durvára vágott mazsolát, és addig főzzük, amíg besűrűsödik. Ez az idő 3-40 perc. Közben kavarjuk, hogy a cukor miatt le ne égjen. Kellemes édes-savanyú csípős ízesítőt kapunk









6 megjegyzés:

Lukrécia Borgia írta...

Kedves Zsóka!
Most készítem, az illata már most remek. :) Remélem a végeredmény is olyan kiváló lesz, mint amilyennek elképzeltem.
További jó alkotást, köszönöm a receptet!
Üdv:
Zsófi

Zsóka írta...

Ebben nem fogsz csalódni

Lukrécia Borgia írta...

Háááát teljes volt a siker! Így kénytelen leszek a maradék 5 kiló paradicsomot is így elkészíteni, mivel Sáskácskáim ma egy irdatlan nagy adag chutney-t pusztítottak el, és nagyon lelkesen vállalkoznak erre a továbbiakban is. :) Szóval csúcs a recept, köszönöm szépen. :)

Zsóka írta...

Ugye mondtam.

Lukrécia Borgia írta...

Elkészült a másik 5 kilónyi pariból a chutney, Megosztottam Facebookon az oldaladat, mert annyira jól sikerült ismét, hogy ezt mindenkinek ki kell próbálnia. Azóta már számos recidet kinéztem elkövetésre. Köszönöm a sok hasznos ötletet. További jó alkotást kívánok!
Zsófi

Zsóka írta...

Nagyon örülök, és gyere, szívesen látlak.

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...