Második éve fogyasztjuk párommal a kaukázusi kefirt amit minden
nap magam készítek. Ne gondolja senki, hogy ez egy hosszadalmas tortúra, csupán
pár percet vesz igénybe. A hatása pedig valami fantasztikus. Most viszont
valahogy úgy esett, hogy maradt egy nagyobb adag belőle. Adva volt tehát egy
kis pogácsa készítése. A tejfölös pogácsa receptje alapján készült, de tejföl helyett jó
sűrű kefir került bele. A pogácsa viszont sokkal finomabbra sikerült, mint
eddig valaha is. A leesett forgácsokat összegyúrva, egy kevés lekváros papucs
is készült, a férjem nagy örömére, természetesen házi szilvalekvárral.
hozzávalók
1 kg sima liszt
50 dkg margarin
4 dl kefir
4 tojássárgája
2 teáskanál só
5 dkg élesztő
1 tojás a tetejének a kenéséhez
A langyos kefirben felfuttatjuk az élesztőt, bele keverjük a
tojások sárgáját. A lisztet a sóval összekeverjük, és a margarinnal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a
felfuttatott kefires élesztőt, és közepesen kemény tésztává összegyúrjuk. 2 cm
vastagra kinyújtjuk és összehajtogatjuk. Lefedve fél órát pihentetjük. Ezt a
hajtogatást pihentetést még kétszer megismételjük, azután 2-3 cm vastagságúra
kinyújtjuk, felvert tojással megkenjük, a tetejét késsel bevagdossuk, és
közepes pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Tepsibe rakjuk, 10 percet pihentetjük,
azután előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése