2012. október 6., szombat

Fahéjas rózsakalács




Nagyon régen sütöttem kalácsot. Nem azért mert nem szeretjük, sőt inkább azért, mert pillanatok alatt eltüntetjük, és a kelt tészta melegen igen csak tud kellemetlenségeket okozni.

Ma mégis ez lett a gulyásleves kísérője.

Kalács hozzávalói:


tészta:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
2 ek cukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só

töltelék:
10 dkg porcukor
2 tk őrölt fahéj
5 dkg olvasztott vaj

tetejére:
1 tojássárgája pici vízzel hígítva




Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Az átszitált lisztben mélyedés készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a tojássárgáját, a csipet sót, és félkemény tésztává gyúrjuk. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott vajat, és szép fényesre dagasztjuk. Egy letakart edényben egy óra alatt duplájára kelesztjük.

Miután a tésztánk megkelt, négy cipót formálunk belőle, amit egyenként elnyújtunk, megkenünk olvasztott vajjal, megszórunk fahéjas porcukorral, és összetekerünk.
Miután mind a négy cipóval így tettünk, mindnek levágjuk a végét, amit a vágott végére állítunk, ebből lesz a kalács közepe. Egy kivajazott kerek sütőforma közepére állítjuk őket. A tekercseket srégen vágjuk fel 4-4 részre, és ezekkel körberakjuk a rózsakalács közepét. 
Megkenjük vízzel hígított tojássárgájával, és fél órát kelesztjük, addig a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Amikor a kalácsunk ismét megkelt, 25 perc alatt készre sütjük.




Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...