Nagyon régen sütöttem kalácsot. Nem azért mert nem
szeretjük, sőt inkább azért, mert pillanatok alatt eltüntetjük, és a kelt
tészta melegen igen csak tud kellemetlenségeket okozni.
Ma mégis ez lett a gulyásleves kísérője.
Kalács hozzávalói:
tészta:
60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
3,5 dl tej
2 ek cukor
5 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
töltelék:
10 dkg porcukor
2 tk őrölt fahéj
5 dkg olvasztott vaj
tetejére:
1 tojássárgája pici vízzel hígítva
Az élesztőt langyos cukros tejben felfuttatjuk. Az átszitált
lisztben mélyedés készítünk, beleöntjük az élesztős tejet, a tojássárgáját, a
csipet sót, és félkemény tésztává gyúrjuk. Ekkor hozzáadjuk az olvasztott
vajat, és szép fényesre dagasztjuk. Egy letakart edényben egy óra alatt
duplájára kelesztjük.
Miután a tésztánk megkelt, négy cipót formálunk belőle, amit
egyenként elnyújtunk, megkenünk olvasztott vajjal, megszórunk fahéjas
porcukorral, és összetekerünk.
Miután mind a négy cipóval így tettünk, mindnek levágjuk a
végét, amit a vágott végére állítunk, ebből lesz a kalács közepe. Egy
kivajazott kerek sütőforma közepére állítjuk őket. A tekercseket srégen vágjuk
fel 4-4 részre, és ezekkel körberakjuk a rózsakalács közepét. Megkenjük vízzel hígított tojássárgájával, és fél órát kelesztjük, addig a sütőt 180 fokra előmelegítjük. Amikor a kalácsunk ismét megkelt, 25 perc alatt készre sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése