Egy káposzta, így ősszel
hatalmas tud lenni. Ha már a piacról hazacipelem a káposztás cvekedlihez valót,
a többi sem mehet a nyulaknak.
A maradékok felhasználása zsebbe nyúlós téma. A
maradék pörköltből, nagyszerű gulyás leves lesz a káposztás kocka előtt, míg a maradék káposztával,
megtöltök néhány pritamin paprikát, és az általunk olyan nagyra tartott vödrös
savanyúsághoz teszem. Milyen jó is lesz ha megérik, és egy kis sült kolbásszal
megesszük.
A legyalult káposztát
besózzuk, hogy a só a felesleges levet kiszívja, majd jól ki is csavarjuk. A paprikának levágjuk a szár felőli részét, a
káposztát összekeverjük némi köménymaggal, és jó szorosan beletömködjük a
paprikába. Az így előkészített paprikákat belerakjuk a többi savanyúság közé,
amit már nyár elejétől gyűjtögetünk, a vitamin szegény téli hónapokra.
A vödrös savanyúság
pedig a következő képen készül. Itt szeretném megjegyezni, hogy ebből a léből
lehet arányosan kevesebbet is készíteni, és üvegekbe is rakhatjuk a
zöldségeket, nem feltétel a hordó.
Ez a folyadék mennyiség
egy 15 literes vödörhöz elegendő.
Vödrös savanyúság
7 l hideg víz
7 g borkén
5 dl 20 %-os ecet
28 dkg só
48 dkg cukor
10 db babérlevél
köménymag,
mustármag
borókabogyó
koriandermag
csöves erős paprika,
vagy cseresznyepaprika
30 szem fekete bors
1 tk szalicil, vagy nátrium benzoát
A vízbe feloldom a sót, a cukrot, beleteszem a fűszereket, a borként, a nátrium benzoátot, és máris készen áll arra, hogy
bármikor hozzáadjuk a savanyításra szánt zöldségeket. Természetesen a fűszereket
a saját ízlésünknek megfelelően készítsük el. Ami fontos a borkén, és a
tartósító, hiszen az teszi lehetővé, hogy roppanós savanyúságunk sokáig
eltartható legyen. A zöldségek hozzávetőlegesen egy hét eltelte után fogyaszthatóak.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése