2012. október 25., csütörtök

Káposztával töltött paprika








Egy káposzta, így ősszel hatalmas tud lenni. Ha már a piacról hazacipelem a káposztás cvekedlihez valót, a többi sem mehet a nyulaknak
A maradékok felhasználása zsebbe nyúlós téma. A maradék pörköltből, nagyszerű gulyás leves lesz a káposztás kocka előtt, míg a maradék káposztával, megtöltök néhány pritamin paprikát, és az általunk olyan nagyra tartott vödrös savanyúsághoz teszem. Milyen jó is lesz ha megérik, és egy kis sült kolbásszal megesszük.

A legyalult káposztát besózzuk, hogy a só a felesleges levet kiszívja, majd jól ki is csavarjuk. A paprikának levágjuk a szár felőli részét, a káposztát összekeverjük némi köménymaggal, és jó szorosan beletömködjük a paprikába. Az így előkészített paprikákat belerakjuk a többi savanyúság közé, amit már nyár elejétől gyűjtögetünk, a vitamin szegény téli hónapokra.
A vödrös savanyúság pedig a következő képen készül. Itt szeretném megjegyezni, hogy ebből a léből lehet arányosan kevesebbet is készíteni, és üvegekbe is rakhatjuk a zöldségeket, nem feltétel a hordó.
Ez a folyadék mennyiség egy 15 literes vödörhöz elegendő.



Vödrös savanyúság

7  l hideg víz
7  g borkén
5 dl 20 %-os ecet
28 dkg só
48 dkg cukor
10 db babérlevél
köménymag,
mustármag
borókabogyó
koriandermag
csöves erős paprika, vagy cseresznyepaprika
       30 szem fekete bors
1 tk szalicil, vagy nátrium benzoát


A vízbe feloldom a sót, a cukrot, beleteszem a fűszereket, a borként,  a nátrium benzoátot, és máris készen áll arra, hogy bármikor hozzáadjuk a savanyításra szánt zöldségeket. Természetesen a fűszereket a saját ízlésünknek megfelelően készítsük el. Ami fontos a borkén, és a tartósító, hiszen az teszi lehetővé, hogy roppanós savanyúságunk sokáig eltartható legyen. A zöldségek hozzávetőlegesen egy hét eltelte után fogyaszthatóak.








Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...