2012. október 30., kedd

Rostos narancs-sárgarépa üdítő
Mennyi lehet az a mennyiség, amit egy gyerek meg tud inni a neki ízlő üdítőből. Szerintem mérhetetlen.
Ma készítettem nekik egy kis narancs-sárgarépa üdítőt. Tudom jól, hogy a cukros lötyik nem túl egészségesek, de ebben a cukor helyett nyírfa cukor van, és rengeteg zöldség-gyümölcs.
Valahol olvastam, hogy a répában levő ásványi sók, vitaminok könnyebben érvényesülnek, ha nem nyersen, hanem főtt állapotban kerülnek a szervezetbe. Ez jó, mert ezt az üdítőt főtt répából és narancsból kell készíteni. A legfontosabb, hogy az adalékoktól ez is mentes, rostos, és imádják a gyerekek. Persze az egyikük megjegyezte, hogy talán túl rostos, de neki leszűrtem nagylyukú szűrőn, és úgy már semmi kifogása nem volt ellene.
Hozzávalók

1 kg sárgarépa
3 db narancs
1 db citrom
2 teáskanál citromsav
½-1 kg cukor vagy annak megfelelő mennyiségű édesítőszer(nálam ez 30 dkg nyírfa cukor volt)
víz, a hígításhoz
A répákat megpucolom, felkarikázom. A megmosott narancsokat és a citromot zöldséghámozóval vékonyan meghámozom, majd levágom a fehér héjrészét és kifilézem. A vissza maradt hártyából is jól kinyomom a levét. A répát, a citrus héjat és a citrusfélék húsát felteszem főni a citromsavval. Amikor megfőttek, bot mixerrel, vagy turmixszal jó alaposan pürésítem. Hozzá teszem az édesítőszert, - ez lehet cukor, vagy bármilyen édesítő, a lényeg, hogy a sűrűség is és az íz is szörpszerű legyen. Felforralom a cukorral, és két féle képen tárolhatom. Vagy eredeti sűrűségében üvegekbe teszem, lezárom és dunsztolom, majd hagyom kihűlni, és elteszem a kamra polcára. Vagy pedig 1:5 arányban hígítom, és úgy teszem üvegekbe, de akkor érdemes kétszer dunsztolni. Egyszer forrástól számítva 30 perc, majd 24 óra múlva újra felforraljuk alatta a vizet, és akkor még 15 perc, majd hagyjuk a dunsztban kihűlni, és csak azután tesszük a kamrába. Nálam ez a művelet úgy néz ki, hogy egy üveg szörpöt a hűtőbe teszek, majd a többi hígítom, és rövid ideig tárolom, mert nem csak a gyerekek járnak rá. A répától nálunk már mindenki jól fütyül, és a nyulak is előre köszönnek.
3 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon tetszik ez a répás-narancsos gyümölcsleved!
Én most kezdek majd ilyeneket elrakni, majd nézelődök nálad!

Zsóka írta...

Szeretettel várlak.

Unknown írta...

Köszönöm a receptet, gyerekkoromból köszönt vissza!

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...