Nehezen barátkoztam meg a
házi zsemlekészítéssel, de egyre szívesebben készítem, sőt kísérletezni is van
kedvem. Ennek az eredménye a tigris zsemle, ami igazán finomra sikerült.
Hozzávalók
tészta:
4,5 csésze liszt
1,5 csésze meleg tej
1/2 pohár meleg víz
3 evőkanál olaj
2,5 evőkanál cukor
2 teáskanál só
1,5 evőkanál szárított
élesztő
Tetejére
1 csésze langyos víz
1 evőkanál száraz élesztő
1,5 evőkanál cukor
1/2 teáskanál só
2 evőkanál növényi olaj
1,5 csésze rizs liszt
Elkészítés:
4 csésze lisztet, a cukrot,
sót, és az élesztőt egy nagy tálban összekeverjük. A közepébe mélyedést
készítünk, beletesszük az olajat, tejet, és a vizet. Az ujjainkkal lassan
elkezdjük dagasztani a tésztát. Ha túl folyós, hozzáadjuk a maradék lisztet, és
puha tésztává gyúrjuk. Azután nedves konyharuhával letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
Egy tálban bekészítjük a
rizslisztet, sót, cukrot, és az élesztő. Összekeverjük az olajjal és a vízzel.
Ezt a keveréket is hagyjuk kelni legalább 10 percig.
Ha a tésztánk megkelt, nagy
tojás nagyságú gombócokat szaggatunk belőle, megformázzuk zsemle alakúra.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, kicsit a tetejét megnyomjuk, és nem túl vastagon bevonjuk a rizslisztes keverékkel. Hagyjuk további 10-15 percig kelni, majd 200-210 fokra melegített sütőben 10-15 perc alatt szép, aranyszínűre sütjük.
Rizslisztes keverékkel a tetején
Hagyjuk kihűlni
4 megjegyzés:
Hű de nagyon... tigriccs! :) Ki kell próbálnom, van is rizslisztem egy kevés! Eszméletlen jól néz ki Zsóka!
Köszi a dicséretet.
Egy kevés maradt a rizslisztes keverékemből, azzal kenyeret fogok sütni. Addig is pihen a hűtő aljában.
bocsi, gyönyörűek a zsömik, de tigris a kedvenc állatom és az csíkos, ez inkább zsiráf zsemle.
Nagyon örülök, hogy tetszik.
Valóban a tigris csíkos, de ezzel a névvel nem én ajándékoztam meg a zsömléket, ha jól tudom, ezzel a fajta "technikával" készült kenyér féleket hívják így.
Megjegyzés küldése