2012. május 10., csütörtök

Sült rebarbarás limonádé


A rebarbara soha nem látott mennyiségben terem. Három éve kaptam a bátyámtól egy kicsi zacskóban egy még kisebb gyökérdarabot, azt vágtam még annál is kisebb darabokra, és most annyi rebarbara levélnyelem van, hogy nem is tudom mit kellene készíteni belőle. Szerencsére ma is szép napos idő várható, tehát egy kis limonádé jól fog jönni. 
Még tavaly találtam a receptet, amit párszor elkészítettem a család örömére,(-bár némi változtatással-), mert mind a rajongói lettünk ennek a háttérbe szorított kerti gyönyörűségnek.

hozzávalók:

300 g rebarbaraszár
150 g porcukor
250 ml víz
½  rúd vanília
3 db borókabogyó összetörve
½  lime leve (aki nem szereti a lime érdekes kesernyés, viaszos ízét használjon citromot.)

A rebarbarát megtisztítjuk, és 2 cm-es darabokra vágjuk, megszórjuk a porcukor felével, hogy jól bevonja a szárakat, és egy 200 C fokra melegített sütőben 15-20 perc alatt megsütjük. (Ellenőrizhetjük, egy beleszúrt kés hegyével).
Amíg sül a rebarbara, a megmaradt porcukrot a vízzel, a vanília rúddal, valamint a durvára tört borókabogyóval elkeverjük, és addig főzzük, amíg a cukor elolvad.
Vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a lime levét, azzal is keverjük jól el.
Amikor megsült a rebarbara, öntsük rá a szirupot, és ismét jól keverjük el. A vaníliarúd magjait kaparjuk ki, a hüvelyt, ha megmossuk és megszárítjuk, porcukor ízesítésére még használhatjuk, Öntsük egy turmixgépbe, vagy bot mixerrel simára turmixszoljuk, majd egy szűrőn leszűrjük, jól kinyomkodjuk, egy kanál segítségével, hogy minden lét kinyerjünk.
Hagyjuk kihűlni és tartsuk hűtőben.
Vízzel, szódával, vagy gyömbéres üdítővel, lime szelettel, jégkockával kínáljuk.





foto: Konyhapillangó
















Nincsenek megjegyzések:

Kevi sodrott perec

  Hetek óta vágyok egy kis hazai ízre. Most szerintem túl sokat gondolok az otthoniakra.  Ettől is lehet, hogy nehezemre esik nem gondolni a...