2012. május 6., vasárnap

Citromos áfonyás nazook (Örmény péksütemény)





















A nazook számomra ismeretlen volt eddig. 
A barangolások alkalmával találtam a receptre, már nem is tudom hol. Ezért elnézést kérek. 
Utána olvastam, nagyon sok változata van, a lényegét, a kelt tészta és a vajas morzsa együttese adja meg.
Ez egy részben átalakított recept, az eredeti örmény süteményben van ánizs, és valami fekete magok is, nem tudom mi, mert a fordítása a receptnek csak nyers fordítás, és nem ismertem rá egyik fűszerre sem, valamint van benne földicseresznye , aminek a beszerzése kicsit körülményes, de aszalt áfonyával, vagy meggyel, sőt mazsolával is nagyon finom. 
A tésztának a receptje maradt meg eredetiben, és a vajas morzsáé.
Rengeteg féle recept kering, és egy nagyon finom sütiről van szó, tehát meg kell kóstolni, mert nagyon jó, és nem is olyan bonyolult. Emellett azzal készíthetjük, ami éppen eszünkbe jut, vagy ami van otthon.
A kelt tészta, és a vajas morzsa találkozása a citrus héjakkal, az aszalt gyümölcsökkel nagyon finom kombináció
 
Hozzávalók:
Tészta
2 1/2 - 3 csésze liszt
2 1/4 teáskanál (1 csomag 11 g) száraz élesztő
1 teáskanál só
1 pohár tejföl (170 g)
1 csésze  vaj (szobahőmérsékletű) 


citromos cukor
2 evőkanál reszelt citromhéj

2 evőkanál reszelt narancshéj
1 3/4 csésze cukor 


töltelék  (vajas morzsa)
1 1/2 csésze liszt-, átszitált
3/4 csésze lágy vaj (szobahőmérsékletű)
1 csésze szárított áfonya, (mazsolával éppen olyan finom)


1-2 tojássárgája (a tetejére) 


Az én mértékeim szerint 1 csésze = 250 ml 

Elkészítés

Tegyük a 2 1/2 csésze lisztet egy nagy tálba.
Keverjük össze a szárított élesztőt és a sót.
Hozzáadjuk a tejfölt, és a lágy vajat.
Legegyszerűbb dagasztógépben keverni meg a tésztát.
Váltsunk dagasztókarra, és  gyúrjuk 5 percig, vagy amíg a tészta már nem ragad az edényhez vagy a kezünkhöz. Ha szükséges adjunk még hozzá lisztet..
Fedjük le a tésztát, és hűtőszekrényben tartsuk 3-5 órán vagy egy éjszakán át. 


 citromos cukor
 
A hozzávalókat jól keverjük össze. Fedjük le, amíg nem használjuk. 


A töltelék
 
A hozzávalókat keverjük össze, amíg úgy néz ki mint a nedves homok. Nem tart sokáig. Tegyük ezt is félre.


Melegítsük elő a sütőt 180 ° C.


Vágjuk a tésztát négyfelé.
Hintsük meg a munkafelületet kevés liszttel, és formáljunk a negyedekből hasábokat.
Nyújtsuk ki vékonyra, de ne legyen a tészta átlátszó.
Tegyük rá a negyed tölteléket, és szórjuk az áfonyát a tésztára.

Próbáljunk egyenletesen dolgozni, a széleinél kb 1 cm –t hagyjuk ki.  
Tekerjük fel a tésztát, hogy a töltelék szépen elosztva maradjon benne.. Kicsit lapogassuk el a kezünkkel a tésztát. Tojássárgájával kenjük meg a tetejét

Szórjuk meg citrushéjakkal elkevert cukorral
Vágjuk a rudakat 8-8 egyenlő részre, helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire
30 percig süssük előmelegített sütőben.

Hagyjuk kihűlni, és azután enyhén porcukrozzuk és fogyasztjuk.





Nincsenek megjegyzések:

Sült paprikakrém (mártogató)

Sült paprikakrém egy kis változatosságot vihet az ízek világába. Két féle képpen készítem. Egy hagyományos (paprika+hagyma+fokhagyma...